WATSON v akciji!

Prvi hibridni sestanek COST projekta WATSON ‘WATer isotopeS in the critical zONe’ bo potekal na Naravoslovnotehniški fakulteti v Ljubljani 28. in 29. septembra 2021.

COST projekt CA 19120 se osredotoča na razumevanje dinamičnega sloja Zemlje, ki se razteza od krošenj rastlinja do podzemnih voda (ang. Critical Zone). Razumevanje le tega je ključnega pomena za razumevanje glavnih okoljskih problemov povezanih s trajnostnim upravljanjem vodnih virov. Glavni cilj projekta WATSON je zbiranje, vključevanje in povezovanje trenutnega interdisciplinarnega vedenja o porazdelitvi in mešanju vode z uporabo metod sledenja izotopov v vodi. Ta prizadevanja bodo omogočila povezovanje do sedaj razpršenega znanja v skupen konceptualni okvir in s tem pripomogla k boljšemu razumevanju interakcij med napajanjem podzemne vode, zadrževanju vode v tleh in transpiraciji v rastline. Vse to so namreč pomembni faktorji pri upravljanju z vodnimi viri v različnih podnebnih razmerah.

Dejavnosti COST akcije projekta WATSON temeljijo na povezovanju mladih znanstvenikov z izkušenimi znanstveniki iz različnih področjih, ki se osredotočajo na uporabo izotopov v vodi, ter z deležniki iz vladnih agencij in zasebnih podjetji iz 36 držav. Slovenijo v projektu zastopajo raziskovalcu iz Naravoslovnotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, Inštituta Jožefa Stefana, Geološkega Zavoda Slovenije in Gozdarskega inštituta Slovenije.

Srečanja in usposabljanja bodo vključevala znanstvenike in upravljavce vodnih virov. To bo predstavljajo začetek komuniciranja med znanstveniki in vodnimi deležniki, kar bo pomagalo pri nadaljnjem pridobivanju in širjenju znanja na tem področju ter identificiranju raziskovalne vrzeli in potreb upravljanja. Glavni cilj sodelovanja je povečati pomen in možnosti uporabe izotopov pri upravljanju z vodnimi viri. Rezultati skupnega dela bodo predstavljeni v obliki uporabnih orodij, kot so zemljevidi napajanja podzemne vode in vodnih virov, ki jih uporablja vegetacija v različnih evropskih regijah. To bo pripomoglo k razvoju uporabnih priporočil za podporo evropskim in lokalnim agencijam odgovornim za upravljanje voda v kmetjisko-gozdarskih sistemih.

Oddelek za geologijo je v projekt WATSON aktivno vključen na področju komunikacije znanosti (“Science communication managment”), v komite deležnikov (“Stakeholder committee”) in delovno skupino 4 (“Working Group 4”) “Network and dissemination”. Le-ta spodbuja povezovanje med drugimi delovnimi skupinami, promovira dejavnosti projekta in širi njegove rezultate. Vključeni smo tudi v vse ostale delovne skupine v okviru projekta WATSON.

Več informacij o COST akciji projekta WATSON in kako se projektu lahko priključite najdete na spodnjih povezavah:

 

Skip to content

Ooops...

Uporabljate zastarelo / nepodprto različico brskalnika.
Za najboljšo uporabniško izkušnjo, prosimo nadgradite svoj brskalnik ali uporabite alternativne možnosti kot na primer Mozilla Firefox ali Google Chrome.