Najava dogodka: Zgodbe Montanistike v svetu navidezne resničnosti

Stavba Montanistika je z arhitekturnega vidika izjemen objekt, ki je vpisan v register kulturne dediščine. Notranjost objekta krasijo številni kamniti elementi, ki stavbi poudarijo njeno monumentalnost, nosijo pa tudi pomembno informacijo o pridobivanju in uporabi naravnega kamna v preteklosti. Z geološkega vidika hodniki in avla Montanistike predstavljajo poseben geološki muzej, ki kot tak združuje naravno in kulturno dediščino. Notranjost stavbe krasijo eni najlepših slovenskih arhitektonskih kamnov, katerim se pridružuje še nekaj zanimivih primerkov z območja nekdanje skupne domovine in dve, novo vgrajeni tuji, a geološko zanimivi kamnini. Uporabljene kamnine so zanimive tudi zato, ker so zastopane s predstavniki vseh treh osnovnih vrst kamnin. Sedimentne kamnine predstavljajo zelo raznoliki apnenci, metamorfne marmor, magmatske kamnine pa štirje primeri globočnin.

Geologi z Oddelka za geologijo Naravoslovnotehniške fakultete in Geološkega zavoda Slovenije ter grafiki (mentorji in študenti) s Katedre za informacijsko in grafično tehnologijo Naravoslovnotehniške fakultete so stavbo postavili v virtualno okolje. Sprehod bo možen v slovenskem in angleškem jeziku.

V tednu pred vseevropskim dogodkom Evropska noč raziskovalcev, ki bo letos potekal v petek, 27.11.2020, vam bomo preko projekta »Zgodbe Montanistike v svetu navidezne resničnosti« predstavili okamnele skrivnosti Montanistike.

Za tiste bolj radovedne pa dodajamo še povezavo na članek, kjer si lahko preberete nekaj več o našem delu (https://www.athensjournals.gr/tourism/2020-7-4-4-Vrhovnik.pdf).

Objave spremljajte na družbenih omrežjih Oddelka za geologijo (https://www.facebook.com/ntfgeo, Instagram, Twitter), Geološkega zavoda Slovenije, projekta Humanistika, to si ti! (https://www.facebook.com/nocraziskovalcevFF) in projekta ENGIE (https://www.facebook.com/ENGIEProject). V celoti pa bodo rezultati objavljeni na spletnih straneh Oddelka za geologijo (https://www.ntf.uni-lj.si/og/) v petek, 27.11.2020, na letošnjem dogodku Evropske noči raziskovalcev.

Lepo vabljeni na virtualno doživetje!

Skip to content

Ooops...

Uporabljate zastarelo / nepodprto različico brskalnika.
Za najboljšo uporabniško izkušnjo, prosimo nadgradite svoj brskalnik ali uporabite alternativne možnosti kot na primer Mozilla Firefox ali Google Chrome.