Gašpar Marinič: GAYMER

V četrtek, 19. 1. 2023 ob 19h, prisrčno vabljeni na otvoritev razstave Gaymer, študenta Gašparja Mariniča, v Malo Galerijo Banke Slovenije.

Diplomsko delo z naslovom Kolekcija oblačil z izhodiščem v LGBTQ+ skupnosti raziskuje avtorjevo lastno identiteto skozi omenjeno skupnost ter v povezavi z računalniškimi in konzolnimi igrami. Rezultat dela je kolekcija Gaymer, ki skuša povezati realni in imaginarni svet ter je sestavljena iz sedmih likov oz. avatarjev. Vsak od njih izraža določene vizualne in osebnostne karakteristike avtorja v povezavi z občutenjem različnih ljubezni (do sebe, partnerja, družine …). V kolekciji se pojavljajo eksperimentalni vzorci, digitalno tiskani na žamet, in tradicionalna ročna tehnika kvačkanja. Široka barvna paleta zastopa značilno barvitost skupnosti LGBTQ+. Eklektična simfonija barv, materialov in vzorcev kot končni rezultat afirmira sprejemajočo svobodomiselnost ter spodbuja k razmišljanju o osebni oblačilni identiteti in sprejemanju drugačnosti. Gaymer je zato veliko več kot le osebna, idiosinkratska izpoved skozi govorico modne kolekcije: je svojevrstni izsek časa, dokument, ki s svojim plastenjem vplivov, vizualnih referenc, materialnih fragmentov priča o identiteti ene skupnosti, vendar tudi o širši družbi, znotraj katere se ta vzpostavlja. Razstava razgrinja njeno bogastvo slojev, je svojevrsten prerez skozi Mariničev ustvarjalni proces, njegove načine razmišljanja in metode delovanja, in ne zgolj vpogled v »končni produkt«. Govori o modi kot kompleksnem družbenem mehanizmu zbiranja, zgoščanja in premeščanja poudarkov kulture in družbe, kateri pripada, ter posledičnem ustvarjanju novih predlogov življenja skupaj. In prav to je »končni produkt« mode kot afirmativnega, družbi zavezanega početja.

Mentorice: doc. Petja Zorec, asist. Alenka More, teh. sod. Mojca Košir
Foto: Marijo Županov
Produkcija: UL Naravoslovnotehniška fakulteta, OTGO, Katedra za oblikovanje tekstilij in oblačil
Kustos MGBS: Vladimir Vidmar

Več o projektu na naši spletni strani: https://www.kotofolio.si/project/gaspar-marinic-gaymer/

Letak Male Galerije Banke Slovenije
Skip to content

Ooops...

Uporabljate zastarelo / nepodprto različico brskalnika.
Za najboljšo uporabniško izkušnjo, prosimo nadgradite svoj brskalnik ali uporabite alternativne možnosti kot na primer Mozilla Firefox ali Google Chrome.