ROČNE TEHNOLOGIJE V SEM-U

Odprtje razstave Katedre za oblikovanje tekstilij in oblačil Naravoslovnotehniške fakultete z naslovom Ročne tehnologije je potekalo v torek, 30. maja 2017 v Slovenskem etnografskem muzeju – SEM. Uvodni govor ob odprtju razstave je pripravil predstojnik Katedre za oblikovanje tekstilij in oblačil profesor Dušan Kirbiš.

Študenti oblikovanja tekstilij in oblačil so predstavili svoja dela, ki temeljijo na osebnih zgodbah in uporabi že skoraj pozabljenih tradicionalnih ročnih spretnostih ter inovativnih manipulacijah tekstila. Pri tem gre za vzpostavljanje sinergije ročnega dela in novih tehnologij, tradicije in inovacije, preteklosti in vizij prihodnosti.

Izdelki študentov dokazujejo, da tradicionalna ročna dela ponujajo izjemne možnosti za oblikovanje in različne modifikacije v nove, modernejše oblike. Različne ročne tehnike kot so vezenje, prepletanje, pletenje, kvačkanje, prešivanje, gubanje, polstenje, sitotisk ali ročno slikanje blaga izpostavljajo pozornost pri izdelavi, ki v nasprotju s hitro avtomatizirano proizvodnjo oblačil, daje oblačilom dodano vrednost. Čeprav ročne tehnike in tudi nove tehnologije (kot so digitalni tisk, laserski rez, 3d print…) bogatijo predvsem oblačila visoke mode, pa se jim v času različnih trajnostnih praks odpira širši prostor.

Študenti so, inspirirani z nostalgijo na eni strani in novimi tehnološkimi prijemi na drugi ter s pozornostjo do detajlov in s premislekom v izraznosti, svoja kreativna izhodišča prenašali v nove silhuete, teksture, vzorce, in jih oblikovali v kolekcije sodobnih oblačil, tekstilij in dodatkov. Pri tem so ob želji po originalnosti in sodobnosti izraza izpostavljali tudi različne vidike trajnostnega oblikovanja. Ročno delo pridobiva na vrednosti, v dialogu z novimi tehnologijami pa predstavlja smer mode v prihodnosti.

Razmisleki o načinih in pomenih vzpostavljanja sinergije ročnih tehnik in sodobnih tehnologij so bila v letošnjem študijskem letu vodila za študente oblikovanja tekstilij in oblačil. Spraševali so se o različnih vidikih trajnostnega oblikovanja in možnih modnih smereh. Pri snovanju in izdelavi oblačil, tekstilij, tekstilnih objektov in modnih dodatkov so iskali inspiracije v različnih lokalnih praksah, izbranih osebnih zgodbah, pa tudi v zbirkah Slovenskega etnografskega muzeja.

Fotografije: Mark Cvelbar

Razstava bo na ogled do 15. septembra 2017.

Vabljeni k ogledu!

Ooops...

Uporabljate zastarelo / nepodprto različico brskalnika.
Za najboljšo uporabniško izkušnjo, prosimo nadgradite svoj brskalnik ali uporabite alternativne možnosti kot na primer Mozilla Firefox ali Google Chrome.