ROČNE TEHNOLOGIJE

ROČNE TEHNOLOGIJE
MODNA REVIJA IN RAZSTAVA ŠTUDENTOV OBLIKOVANJA TEKSTILIJ IN OBLAČIL

KATEDRA ZA OBLIKOVANJE TEKSTILIJ IN OBLAČIL
ODDELEK ZA TEKSTILSTVO, GRAFIKO IN OBLIKOVANJE
NARAVOSLOVNOTEHNIŠKA FAKULTETA
UNIVERZA V LJUBLJANI

Ljubljanski teden mode, Ljubljanski grad, 30. marec 2017

Mladi na različnih področjih delovanja in ustvarjanja vnašajo ideje in novitete, ki nakazujejo odklon od dosedanjega in prinašajo spremembe. Kot odgovor na trenutno stanje hitre modne industrije in masovnega proizvajanja oblačil brez dodane vrednosti, se letos študenti Katedre za oblikovanje tekstilij in oblačil na Naravoslovnotehniški fakulteti obračajo k ročnemu delu in novim tehnologijam. Njihova razmišljanja, prelita v oblačila, tekstilije in modne dodatke, bodo predstavljena na modni reviji in razstavi Ročne tehnologije, ki bo v okviru Ljubljanskega tedna mode, 30. marca, na Ljubljanskem gradu.

Študenti oblikovanja tekstilij in oblačil bodo predstavili svoja dela, ki bodo temeljila na osebnih zgodbah in uporabi že skoraj pozabljenih tradicionalnih ročnih spretnostih ter inovativnih manipulacijah tekstila. Pri tem gre za vzpostavljanje sinergije ročnega dela in novih tehnologij, tradicije in inovacije, preteklosti in vizij prihodnosti.

Izdelki študentov dokazujejo, da tradicionalna ročna dela ponujajo izjemne možnosti za oblikovanje in različne modifikacije v nove, modernejše oblike. Različne ročne tehnike kot so vezenje, prepletanje, pletenje, kvačkanje, prešivanje, gubanje, polstenje, sitotisk ali ročno slikanje blaga izpostavljajo pozornost pri izdelavi, ki v nasprotju s hitro avtomatizirano proizvodnjo oblačil, daje oblačilom dodano vrednost. Čeprav ročne tehnike in tudi nove tehnologije (kot so digitalni tisk, laserski rez, 3d print…) bogatijo predvsem oblačila visoke mode, pa se jim v času različnih trajnostnih praks odpira širši prostor.

Študenti so, inspirirani z nostalgijo na eni strani in novimi tehnološkimi prijemi na drugi ter s pozornostjo do detajlov in s premislekom v izraznosti, svoja kreativna izhodišča prenašali v nove silhuete, teksture, vzorce, in jih oblikovali v kolekcije sodobnih oblačil, tekstilij in dodatkov. Pri tem so ob želji po originalnosti in sodobnosti izraza izpostavljali tudi različne vidike trajnostnega oblikovanja. Ročno delo pridobiva na vrednosti, v dialogu z novimi tehnologijami pa predstavlja smer mode v prihodnosti.

Na modni reviji bo predstavljen tudi projekt Idrijska čipka, ki je nastal v sodelovanju z Občino Idrija, Centrom za Idrijsko dediščino in Društvom klekljaric idrijske čipke. Študenti so oblikovali dvanajst unikatnih koktajl in večernih oblek, v katere so vključevali sodobne interpretacije idrijske čipke. Kasneje bodo kreacije predstavljene tudi na 36. Festivalu idrijske čipke.

Na modni reviji ob 14.30 se bodo predstavili študenti 1. in 2. letnika in diplomanti, ob 16.30 3. letnika, ob 18.30 pa bo sledila predstavitev študentov magistrskega študija in projekta Idrijska čipka. Ob 20h pa bo na ogled razstava tekstilij in oblačil ter modni performans. Celoten projekt bo v mesecu maju predstavljen na razstavi v Etnografskem muzeju.

Ooops...

Uporabljate zastarelo / nepodprto različico brskalnika.
Za najboljšo uporabniško izkušnjo, prosimo nadgradite svoj brskalnik ali uporabite alternativne možnosti kot na primer Mozilla Firefox ali Google Chrome.