VURNIKOVI VZORCI

Vabimo vas na odprtje razstave študentk in študentov

Fakultete za strojništvo, Naravoslovnotehniške fakultete, Fakultete za arhitekturo Univerze v Ljubljani, Fakultete za dizajn ter Centra arhitekture Slovenije in Robotine d. o. o.

Razstava, urbana ponjava in video projekcija

Mesto nagovarja meščane. Vurnikovi vzorci v urbani komunikaciji

V četrtek, 1. junija 2023, ob 19. uri v galeriji Šivčeva hiša (1. prostor) v Radovljici, Linhartov trg 22.

Razstavo bosta odprla župan Občine Radovljica, Ciril Globočnik in predsednik Krajevne skupnosti Radovljica, Andrej Golčman.

Program bo obogatil učenec Glasbene šole Radovljica Martin Dijak na harmoniki (pri učitelju Gašperju Primožiču).

Razstava bo odprta od 1. do 30. junija 2023, od torka do nedelje, med 10. in 12. ter 16. in 18. uro. Ob ponedeljkih je galerija zaprta.

Arhitekt Vurnik je bil tudi predan pedagog, zato Krajevna skupnost Radovljica k soustvarjanju Vurnikovih dni vsako leto povabi študente različnih fakultet, ki odstirajo nove poglede na delo Ivana in Helene Vurnik ter skozi proces poustvarjanja spoznavajo pomene slovenske arhitekturne dediščine.

Razstava Mesto nagovarja meščane. Vurnikovi vzorci v urbani komunikaciji je nastala v sodelovanju študentov in mentorjev Naravoslovnotehniške fakultete, Fakultete za strojništvo, Fakultete za arhitekturoUniverze v Ljubljani, Fakultete za dizajn ter Centra arhitekture Slovenijein Robotina, d. o. o. .Ob tej priložnosti so na Vurnikovem trgu v novem delu Radovljice pripravili video projekcijo tekstilnih vzorcev, ustvarjenih po izročilu zakoncev Vurnik in ga na ta igriv način povezali s kulturno dediščino.

S ponjavo so mladi ustvarjalci želeli poudariti karakteristike glavnega Linhartovega trga v starem mestnem jedru in vanj pripeljati Vurnikove elemente. Prostorska postavitev intervencije nakazuje povezavo med Šivčevo hišo kot osrednjo hišo razstave, in mestno palačo kot glavnega prostora prireditve, hkrati pa nudi prijetno senco uporabniku trga. Razgiban triptih ponjav bo, upamo, postal prepoznaven znak vsakoletnih Vurnikovih dni v Radovljici. Spremlja ga duet barvitih interaktivnih zastav s QR kodo, vpeljano kar v tekstilni vzorec.

Mestno okolje si prizadeva izboljšati kakovost življenja v mestih tako, da jih naredi bolj učinkovita, odzivna, dinamična, trajnostna in prijazna do uporabnikov, katerim so namenjene tudi interaktivne javne umetniške instalacije, kjer uporabimo QR kode, aktuatorje in druge tehnologije za ustvarjanje bolj zanimivega in prepričljivega doživetja. 

Avtorji: Manca Drusany, Katarina Ekart in Rebeka Pajek (UL NTF), Klemen Kavčič in Hana Omahen (UL FS), Lara Korošec in Ajda Pršina (UL FA) in Valentina Golič (FD)

Mentorji in sodelavci:prof. Marija Jenko in asist. Alenka More (UL NTF), doc. dr. Marjan Jenko in asist dr. Tomaž Požrl (UL FS), mag. Dušan Janjić (Robotina d. o. o.) in Barbara Viki Šubic ter Nives Čorak (Center arhitekture Slovenije). 

Projekt je bil izbran na javnem razpisu “Projektno delo za pridobitev praktičnih izkušenj in znanj študentov delovnem okolju 2022/23”, ki ga sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada. 

     

Skip to content

Ooops...

Uporabljate zastarelo / nepodprto različico brskalnika.
Za najboljšo uporabniško izkušnjo, prosimo nadgradite svoj brskalnik ali uporabite alternativne možnosti kot na primer Mozilla Firefox ali Google Chrome.