ČAJANKA Z GARNIR2

Prisrčno vabljeni na pogovor s študentoma Katedre za oblikovanje tekstilij in oblačil, OTGO, NTF, Klaro Rešetič in Gašperjem Gajškom, ki ustvarjata pod skupnim imenom Garnir2, danes, 15. 1. 2020 ob 18. uri v Malo galerijo Banke Slovenije (Slovenska cesta 35, Ljubljana).

Hkrati vabljeni k ogledu celotne razstave Garnir2: Vzponi in padci božanske grofice.

Garnir2, modni oblikovalski tandem, ki ga sestavljata Klara Rešetič in Gašper Gajšek, je na letošnjem KO-LAB, zaključni modni reviji študentov oblikovanja tekstilij in oblačil Oddelka za tekstilstvo, grafiko in oblikovanje Naravoslovnotehniške fakultete UL, požel uspehe in osvojil prvo nagrado. Letošnji KO-LAB je predstavljal sodelovanje kot plodno osnovo razvijanja visoke mode v povezavah med ljudmi zunaj in znotraj modnega polja. Temu sta se omenjena oblikovalca priključila prav prek medsebojne sinergije, ki jo opredeljuje premišljena in izvirna vizija, suverena igra z materiali in intertekstualen pristop k modnem oblikovanju, prepletanje mode z referencami iz različnih drugih kulturnih področij.

To postane povsem vidno v seriji kreacij z naslovom Grofica de Castiglione gre v bolnico. Gre za eklektičen, dekadenten in nadvse duhovit moden narativ, v osrčju katerega je življenje Olivije Oldoini, slavne italijanske lepotice, ki je svojo lepoto in nečimrnost kot metresa Napoleona III umestila v patriotsko službo Italije. Kontroverzna figura “božanske grofice”, tako daleč od politične korektnosti našega časa, postane izhodišče devetih kreacij, ki nam jo predstavljajo v trenutku razkroja, v katerem se grofica še trdneje oklepa svoje trdoživosti in dostojanstva.

Obleke, polne ironije, humorja in nalezljivega šarma, nihajo med skulpturalnim in protetičnim, tragikomično beležijo krhkost človeške usode in nestanovitnost trenutka, a hkrati delujejo kot poklon nezlomljivosti človeškega duha. Dejstvo, da sta obleke na “premierni uprizoritvi” nosila prav njihova ustvarjalca, kaže, da gre za zelo neposredno artikulacijo umetniškega creda o vztrajnosti ustvarjalnega duha kljub človeški krhkosti oziroma o moči kreacije, ki jo motivira prav zavest o minljivosti vsega, kar malikujemo. Priča tega je izredna nežnost, včasih kar svojevrstna nerodnost kreacij Gašperja Gajška in Klare Rešetič, ki se prav nič ne izključuje z domiselno iskrivostjo.

 
Mentorici: red. prof. Almira Sadar, asist. Petja Zorec
Kurator Male galerije Banke Slovenije: Vladimir Vidmar
Produkcija: Naravoslovnotehniška fakulteta UL

Razstava se zaključi 25. 1. 2020.

Ooops...

Uporabljate zastarelo / nepodprto različico brskalnika.
Za najboljšo uporabniško izkušnjo, prosimo nadgradite svoj brskalnik ali uporabite alternativne možnosti kot na primer Mozilla Firefox ali Google Chrome.