INTERAKTIVNA SVETILA

Vabimo vas na predstavitev rezultatov projekta

Po kreativni poti do znanja” z naslovom

RAZVOJ INTERAKTIVNIH SVETIL ZA EKSTREMNE RAZMERE,

ki bo v ponedeljek, 16.9.2019, ob 19.uri, pred razstavnim paviljonom Mitnica na Snežniški ulici 5 v Ljubljani.

Predstavljena prostorska svetlobna umestitev je plod skupinskega raziskovanja študentov: Jan Rugelj in Filip Gabrovec s Fakultete za strojništvo, Aja Knific Košir, Mark Cvelbar in Miha Žalec z Naravoslovnotehniške fakultete in Nejc Pivec s Fakultete za elektrotehniko.

 

Sodelovali so pedagoški mentorji:

doc. dr. Marjan Jenko in asist. dr. Tomaž Požrl, Fakulteta za strojništvo,
doc. dr. Tanja Nuša Kočevar, Naravoslovnotehniška fakulteta,
doc. dr. Tina Milavec, Filozofska fakulteta

in delovni mentorji:

dr. Mateja Golez in mag. Matej Mihelizza (3d tisk svetil), Zavod za gradbeništvo Slovenije,
mag. Gorazd Hafner, Siips AD d.o.o.

 

Slovenija ima bogato rudarsko tradicijo in dediščino. Opusteli rudniki različnih rudnin so primerni za izobraževalne, kulturne in turistično-izobraževalne namene. Brez tehničnih prilagoditev so širši javnosti nedosegljivi. Potrebna osvetlitev rovov in prehodov pa poraja tudi druge, bolj ustvarjalne možnost svetlobnega izražanja, ki ga predlagamo za leta 1965 zaprti in lani za oglede odprti rudnik svinca Sitarjevec v Litiji, ki je arheološka, geološka in naravna dediščina državnega pomena.

V sinhroniziranem vidnem dogodku smo z gibljivim svetlobnim performansom metaforično prikazali različne vsebine rudnika. Prižiganje lučk je deloma programirano vnaprej, različni efekti pa se vključijo in izključijo tudi s pomočjo zaznaval, ki zaznajo različne aktivnosti v prostoru. Aktivnosti svetlobnih teles nihajo od manj do bolj izrazitih. Dogodek nastane, ko se lučke prižigajo in ugašajo. Medtem se spreminja jakost njihove svetlosti, njihovi barvni odtenki pa prehajajo iz enega v drugega. Lučke so različnih oblik, večje so in manjše, prosojne in neprosojne ter postavljene na različnih mestih po prostoru, kar dodatno ustvarja raznolikost pojavljanja svetlobe. Spreminjanje svetlobnih efektov se dogaja pritajeno, nevsiljivo, a vseeno ustvarja smelo umetelno vzdušje v naravnem ambientu. Svetloba, ki jo lučke posredujejo nazaj v to isto okolje, iz katerega izhajajo, združuje njegove pomenske in vidne lastnosti v novi celoti. V obliki svetlobnih efektov se vrača v njega samega in ga ne samo razkriva, ampak tudi dopolnjuje in nadgrajuje.

 

Vabljeni!

Ooops...

Uporabljate zastarelo / nepodprto različico brskalnika.
Za najboljšo uporabniško izkušnjo, prosimo nadgradite svoj brskalnik ali uporabite alternativne možnosti kot na primer Mozilla Firefox ali Google Chrome.