KRESNIČKE V RUDNIKU

Razvoj lučk je bil osnovan na podlagi fotografij iz opustelih rudnikov Padež (Laško) in Sitarjevec (Litija), ki razkrivajo jamske posebnosti in sedimentne pojave – kapnike, zavese, bisere, usedline v obliki vzorčastih bazenčkov in hrapave površine, ki jih ustvarjata v vodi topna apnenec in limonit (železova ruda). Mineralne tvorbe, kot so črvički samorodnega svinca in cinabaritni in cerusitni kristali (živosrebrna in svinčena ruda) najdemo skupaj z jamskimi živalmi v rovih – podzemni arhitekturi, ki se izgublja v temi, med ostanki lesene podporne konstrukcije in v odsevih v vodi.

Študenti so izhodiščno gradivo razširili na študije različnih tehnik rudarjenja in rudarskih svetilk nekoč in danes. Primerjali so jih z današnjim oblikovanjem svetlobe in sodobnimi načini osvetljevanja prostorov oziroma kako s svetlobo sploh oblikovati določen prostor, mu vdahniti življenje. Hkrati so raziskovali možnosti in omejitve 3D tiska.

Padež (svinec, srebro) in Sitarjevec (svinec, srebro, barij, živo srebro) sta nekdanja rudnika, ki v sebi skrivata bogato rudarsko in naravno kulturno dediščino, ki jo med drugim predstavljajo tudi poldragi kamni in kristali ter z železom bogate limonitne obloge. Tudi te najdbe so inspirirale oblikovalce lučk – kresničk. Iz odkritij različnih vzporednih projektov v okviru krovnega Virtual Mine projekta so udeleženci sedaj začeli razvijati uporabne izdelke. Iz poldragih kamnov se oblikuje nakit, iz limonitnega pigmenta so v izdelavi barve za umetniško slikanje, z železom bogata rudniška voda pa je primerna za čimžo, ki okrepi odtenke pobarvanih tekstilij z naravnimi barvili.

 
“Kresnička”, ki jo je oblikoval Mark Cvelbar po inspiraciji tipične rudniške naglavne luči, avtor razvija za dejansko uporabo v rudniku Sitarjevec, ki je bil lansko leto odprt za javnost kot evropski spomernik rudarske dediščine in mineralogije.
Oblikovanje svetil (študentje 3. letnika oblikovanja tekstilij in oblačil pri predmetu Digitalno 3D oblikovanje): Gašper Gajšek (kvader iz kapnikov), Eva Lipnik (netopir), Pia Požek (prostorska draperija z okenčki), Ajda Rep (stalaktiti v obliki kronce), Mark Cvelbar (izpeljava iz rudarske lučke), Sara Grižon (polkrogla-krater), Vita Rau (namizna lučka), Barbara Sušnik in Uroš Topič (gobica), Tina Dovjak in Tina Crnkovič (rudniški hodnik), Neža Cigale (vijačnica), Jana Mohar in Saša Dragaš (fanfare, ki se razraščajo iz rudniškega tlorisa).

 

3D tisk svetil (ZAG): mag. Matej Michelizza

Mentorji: asist. dr. Tanja Nuša Kočevar, strok. sodelavka Marjeta Čuk, uni. dipl. org. dela in prof. Marija Jenko z Naravoslovnotehniške fakultete, mag. Matej Michelizza in mag. Mateja Golež z Zavoda za gradbeništvo Slovenije.
Projekt “Kresničke v rudniku” je bil ustvarjen pod okriljem mednarodnega projekta Virtual mine. Naravoslovnotehniško fakulteto je k sodelovanju povabil Zavod za gradbeništvo Slovenije – partner v projektu Virtual mine.

Ooops...

Uporabljate zastarelo / nepodprto različico brskalnika.
Za najboljšo uporabniško izkušnjo, prosimo nadgradite svoj brskalnik ali uporabite alternativne možnosti kot na primer Mozilla Firefox ali Google Chrome.