URBANO TKANJE

Vljudno vabljeni na ogled razstave

URBANO TKANJE / URBAN WEAVING

v prostorih Male galerije Banke Slovenije, Ljubljana, Slovenija.
Razstava je na ogled od 9. 7. do 22. 8. 2020.

Projekt je nastal pri predmetu Oblikovanjetekstilij 1b.
Avtorji koncepta: Maja Zupanc, Martin Kaluža, Gašpar Marinič
Sodelujoči študenti: Pia Wallner, Marija Okršlar, Lenart Šolar, Judita Kociper, Zoja Muhič

Mentorji: prof. Marija Jenko, doc. mag. Katja Burger Kovič, asist. mag. Arijana Gadžijev
Kurator MGBS: Vladimir Vidmar
Tehniška sodelavka: Marjeta Čuk, dipl. ing. org.

V dani situaciji je nemogoče ne izhajati iz konteksta časa, v katerem je projekt Urbano tkanje nastajal. Oblikovalski proces nastanka projekta je sovpadel z obdobjem pandemije Covid-19, zaprtjem izobraževalnih inštitucij, s prepovedjo fizičnega stika, prepovedjo dotika. Namen projekta pa je tesno povezan z družbo – Aktualizirati tekstil in njegove mnogotere vloge v današnji družbi, s katerim naj bi študentje prvega letnika oblikovanja tekstilij in oblačil pri predmetu Oblikovanje tekstilij v poletnem semestru izvedli vrsto mestnih inštalacij in preko skupnostne gradnje preoblikovali galerijski prostor. Dotik je za kreacijo tekstilije ključen. Ročno tkanje, ki se materializira z (ne)utrudljivo repeticijo enega in istega giba roke in niti, je bilo umaknjeno v virtualni svet, v računalniške simulacije in preizkušanje na nivoju grebenčkov in maket. Čeprav nam je bilo pristno doživljanje urbanega in galerijskega prostora odvzeto, se je navkljub psihičnemu pretresanju naših teles iz tedna v teden v intimnem okolju domačega ognjišča vsakega posamičnega študenta rodilo veliko.
Postavitev Urbanega tkanja izhaja iz občutij, ki se porajajo v mestu, a so jih študenti prenesli in prilagodili arhitekturi galerijskega prostora. Tkanine v različnih stadijih naselijo osrednji del galerije. Krhka prostorska postavitev se zdi, kot da lebdi nad tlemi. Nastaja postopoma, ponekod vidimo le tok vzdolžnih niti, ki se na določenem mestu zgostijo in prepletejo s prečnimi nitmi v povezano površino, ki zavalovi po prostoru. Z vedno več občutka in želje po svobodnejšem, drznejšem in prostorsko obsežnejšem umetniškem izražanju svojih konceptov, so se najprej urili v virtualnem naseljevanju po prostoru Male galerije. Njihova intuitivna tkanja, ki pa jih je vsekakor vodilo prodorno raziskovanje pomena in sporočilnosti prostorske tekstilije, so se počasi zapredla in se razraščala po tleh in kotih, se vila proti vrhu, zaobjela svetlobne žarke ter se nežno spuščala proti tlom, k zemlji. Nastala so pretkana drevesa, tkani organizmi, k z nežnostjo beline in transparence subtilno naseljujejo galerijski prostor in vabijo obiskovalca v navidezni gozd.
Urbano tkanje tako sestavlja določeno galerijsko mikrofloro, ki v svojem svobodnem, a kontroliranem organskem razraščanju predstavlja večplastno alegorijo. V prvi vrsti jo lahko beremo kot alegorijo mesta, urbane džungle, ki vselej niha med racionalno organizacijo in življenjem, ki s svojo ustvarjalnostjo vrisuje lastna načela. V drugi vrsti je premislek bistva ustvarjalnosti kot prepleta virov, fragmentov in citatov – intertekstualnosti, ki združuje raznolike vnose ne glede na prej obstoječe hierarhije. Zato je v teh časih kolektivno delo razstave Urbano tkanje predvsem opomnik, da je javni prostor predmet naše kreacije in osmišljanja, ki ju je treba neutrudno in vsakič znova postavljati nasproti poskusom njegovega avtoritarnega prilaščanja.

Avtorica fotografij: Eva Tisnikar

Povezave:
Mala galerija Banke Slovenije
Facebook MGBS
Instagram MGBS

Skip to content

Ooops...

Uporabljate zastarelo / nepodprto različico brskalnika.
Za najboljšo uporabniško izkušnjo, prosimo nadgradite svoj brskalnik ali uporabite alternativne možnosti kot na primer Mozilla Firefox ali Google Chrome.