Predmeti

Študenti se spoznajo o vplivu tekstilne industrije na okolje, okolju prijaznejših tekstilnih materialov, postopkov in izdelkov, pomena ekoloških oznak, zakonodaje in standardov s področja varovanja okolja ter sistemov in orodij za prehod v trajnostno gospodarstvo.
Študenti se seznanijo z barvo kot sredstvom komunikacije glede na ožje strokovno področje in znajo uporabiti ustrezne barvne sisteme, barvne prostore in naprave za merjenje barve, analizirati in predvideti vpliv različnih dejavnikov na videz barve.
Študenti se spoznajo o delovanju pametnih materialov in možnosti integriranja v tekstilije ter omejitve pri negi tekstilij in oblačil, izdelajo pametno tekstilijo z uporabo funkcionalnega oziroma pametnega materiala, pametno oblačilo analizirajo in predlagajo izboljšanje delovanja.
Študenti pridobijo znanja in sposobnosti celostnega razvoja novih sodobnih oblačilnih izdelkov s poudarkom na trajnostnih načelih delovanja tekstilne in oblačilne industrije.
Študenti spoznajo vrste, lastnosti in uporabo specialnih pletiv in pletenin, proizvedenih po različnih pletilskih postopkih in tehnikah.
Študenti osvojijo teoretično in praktično znanje na področju specialnih tkanin in najsodobnejših tkalskih tehnologij in ga znajo uporabiti za načrtovanje specialnih ploskih, 3D, votlih in plastenih tkanin v obliki končnih izdelkov ali ojačitvenih komponent za specialne aplikacije.
Študenti pridobijo znanje s področja okolju prijaznega in trajnostnega plemenitenja tekstilij in znajo samostojno izvesti.
Študenti osvojijo znanja za načrtovanje in izpeljavo postopkov izdelave zaščitnih tekstilij. Magistrand nadgradi znanja s področja apretiranja tekstilij, ki jih je pridobil na dodiplomskem študiju. S tem pridobi pregled nad postopki za izdelavo zaščitnih tekstilij ter njihovimi funkcionalnimi lastnostmi.
Študenti spoznajo vrste in namen biotehnoloških postopkov pri proizvodnji in obdelavi tekstilij in drugih vlakenskih substratov.
Študenti spoznajo sodobni pomen kakovosti, orodij, standardov, sistemov in konceptov vodenja kakovosti ter njihove kritične analize ter izboljšav v procesih.
Skip to content

Ooops...

Uporabljate zastarelo / nepodprto različico brskalnika.
Za najboljšo uporabniško izkušnjo, prosimo nadgradite svoj brskalnik ali uporabite alternativne možnosti kot na primer Mozilla Firefox ali Google Chrome.