Katedra za inženirske materiale

Katedra za inženirske materiale

PREDSTOJNIK KATEDRE
prof. dr. Aleš Nagode
Tel: 01 2000 433 in 01 2000 445
E-pošta: ales.nagode@ntf.uni-lj.si

ČLANI KATEDRE
asist. dr. Matija Zorc
Tel: 01 2000 445
E-pošta: matija.zorc@ntf.uni-lj.si

Ajda Tršar,mag. inž. metal. in mater.     tehnični sodelavec
Tel: 01 2000 445
E-pošta: ajda.trsar@ntf.uni-lj.si

Prof. dr. Milan Bizjak
Tel: 01 2000 413
E-pošta: milan.bizjak@ntf.uni-lj.si

doc.dr. Borut Zorc
Tel: 041 261 229
E-pošta: borut.zorc@i-var.si

 

 

KIM opravlja pedagoško dejavnost na univerzitetnem dodiplomskem študiju Materiali in metalurgija, na visokošolskem strokovnem študiju Metalurške tehnologije, na podiplomskem študiju Metalurgija in interdisciplinarnem podiplomskem študiju Materiali. Povabijo nas tudi na druge fakultete UL in UM, kjer sodelujemo pri podiplomskem študiju, predvsem kot člani komisij.

Člani naše katedre na vseh študijskih smereh skrbimo za predmete, povezane s preiskavo materialov, fizikalno metalurgijo kovinskih materialov, metalurgijo prahov, kompozitov, spajanjem materialov ter inženirskimi materiali. Na podiplomskem študiju pa še za vsebine, povezane z naukom o kovinah, sintezo materialov in mehansko metalurgijo.

Osnovna raziskovalna dejavnost so raziskave visokotemperaturnih reakcij med kovinami in atmosfero, mikromehanika materialov, hitro strjevanje kovinskih talin, fazne transformacije in termomehanska obdelava.
Člani KIM razvojnoraziskovalno sodelujejo s podjetji metalurške, kovinskopredelovalne, strojne in elektroindustrije, in sicer na področju selekcije in izbire materialov, proizvodnih tehnologij, toplotne in termomehanske obdelave, spajanja, metalurgije prahov, analize poškodb in razvoja novih materialov.

KIM je razvila laboratorij za elektronsko mikroanalizo, ki obsega SEM, JEOL 5610 z EDS in elektronski mikroanalizator JEOL SUPERPROBE 733 z dvema spektrometroma WDS, laboratorij za termično analizo, laboratorij za mehanske preiskave, laboratorij za toplotno obdelavo in laboratorij za sintezo materialov z lastno napravo za hitro strjevanje kovin in napravo za naprševanje.

Skip to content

Ooops...

Uporabljate zastarelo / nepodprto različico brskalnika.
Za najboljšo uporabniško izkušnjo, prosimo nadgradite svoj brskalnik ali uporabite alternativne možnosti kot na primer Mozilla Firefox ali Google Chrome.