Katedra za preoblikovanje materialov

Katedra za preoblikovanje materialov

PREDSTOJNIK KATEDRE
Prof. dr. Goran Kugler
Tel: 01 777 27 41
e-mail: goran.kugler@ntf.uni-lj.si

ČLANI KATEDRE
Prof. dr. Tomaž Rodič
Tel: 01 2000 442 in 01 2000 444
e-mail: tomaz.rodic@space.si

Prof. dr. Milan Terčelj
Tel: 01 2000 462
e-mail: milan.tercelj@ntf.uni-lj.si

Izr. prof. dr. Janko Bračič
Tel: 01 2000 460
e-mail: janko.bracic@ntf.uni-lj.si

Prof. dr. Peter Fajfar
Tel: 01 2000 451
e-mail: peter.fajfar@ntf.uni-lj.si

doc.dr.David Bombač
Tel: 01 2000 411
e-mail: david.bombac@ntf.uni-lj.si

 

 

Katedra na visokošolskem, univerzitetnem dodiplomskem in podiplomskem študiju izvaja pouk temeljnih in aplikativnih predmetov na področju mehanike preoblikovanja, preoblikovalnih lastnosti materialov, tehnologij preoblikovanja in organizacije metalurške proizvodnje. Že dolgo sodelujemo s tujimi univerzami v Nemčiji, Angliji, Franciji, Avstriji in na Češkem, kjer dodiplomski in podiplomski študenti nabirajo raziskovalne izkušnje in uporabljajo vrhunsko opremo, ki jo potrebujejo pri svojih nalogah, pedagoški in raziskovalni sodelavci pa sodelujemo pri izvajanju skupnih projektov. Tesno sodelujemo z domačo metalurško, kovinskopredelovalno in strojno industrijo, tako pri razvoju obstoječih tehnologij izdelave polizdelkov in končnih metalurških proizvodov kot tudi pri izdelavi nove opreme in tehnologij plastičnega preoblikovanja materialov. Predmet glavne dejavnosti so kovine in njihove zlitine, zadnja leta pa aktivnosti širimo tudi na plaste in kompozitne materiale.

Laboratoriji
Eksperimentalno delo izvajamo v štirih laboratorijih:

  • laboratorij za simulacijo metalurških termomehanskih stanj,
  • laboratorij za numerično modeliranje procesov preoblikovanja,
  • laboratorij za merilno tehniko in industrijske meritve,
  • laboratorij za razvoj preoblikovalnih orodij in opreme.

Laboratoriji so sodobno opremljeni in omogočajo kakovostne fizikalne in numerične simulacije preoblikovalnih procesov, kar potrjujejo številne objave članov katedre v mednarodno priznanih revijah.
Področje dejavnosti katedre so lastnosti materialov v plastičnem stanju in optimalna izraba teh lastnosti za izdelavo valjanih, kovanih, stiskanih, iztiskanih in upogibanih izdelkov iz masivnih in pločevinskih surovcev. Opazovanje, raziskovanje in optimiziranje tehnološke verige se začne z vlivanjem in konča s končnimi deformacijami, po potrebi pa tudi z mehansko in površinsko obdelavo.

meritve_obrabe_materialov meritve_obrabe_materialov-Gleeble

Skip to content

Ooops...

Uporabljate zastarelo / nepodprto različico brskalnika.
Za najboljšo uporabniško izkušnjo, prosimo nadgradite svoj brskalnik ali uporabite alternativne možnosti kot na primer Mozilla Firefox ali Google Chrome.