#ostaniNTF

7
Maj

#nazrak #ostaniNTF

Ni lepšega, kot dan pričeti tako zgodaj, da pri tem prehitite celo sonce. Vzpon na bližnji hrib ob tem, ko sonce vzhaja, lahko pomeni samo eno – dan bo res dober! Da bo načrtovanje lažje, naj vam zaupamo, da jutri sonce vzide ob 5.39, v nedeljo pa ob 5.37. Lepa vremenska napoved in dejstvo, da je za nami nekaj deževni dni, pomenita, da bo razgled odličen, in da nas bodo jutranji sončni ... preberite več
6
Maj

#alistevedeli #ostaniNTF

"O, kok kul!"

Delimo nov sklop zanimivosti s področja tekstilstva, grafike in oblikovanja.... preberite več

5
Maj

#napovednik #ostaniNTF

Smo v časih, ko je težko potovati. Lahko pa načrtujemo! Islandija je blizu in zadovolji tudi najzahtevnejše popotnike. V spročeni predstavitvi bom z vami delil izkušnju in nasvete, kako se takega potovanja lotiti. Je blizu, ni drago in še ogenj bruha 😉

V sredo, 5. maja, bo ob 19. uri Jure Ahtik predstavil svoje potovanje po Islandiji. Fotografij bo veliko. Pa kul so.

Pridružiš se... preberite več

3
Maj

#delovnookolje #ostaniNTF

Ste kdaj razmišljali o tem, kakšna je prava višina vašega zaslona? Vprašajmo drugače: vas pri delu z računalnikom boli vrat ali pa čutite bolečine v zgornjem delu hrbta, v ramenskem obroču? Ja, to je lahko tudi zaradi nepravilne višine vašega zaslona.

Veljajo pravila:

zaslon naj bo postavljen frontalno (čelno) tako, da sta površina zaslona in prsni koš vzporedna,
zgornji ... preberite več

30
Apr

#nazrak #ostaniNTF

Si zagrižen kolesar, ali še vedno potrebuješ pomožne koleščke? Andrej je kar zagrižen in je za vas pripravil šest kolesarskih tur, tri po Ljubljani in tri po Barju. Načrtovane so za lahkotno in sredne zahtevno kolesarjenje. Velik del teh tur poteka tudi po utrjenih makadamskih poti zato je priporočeno vsaj treking kolo. Ampak tudi s ponijem gre. Preverjeno!

Ture so načrtovane v spl... preberite več

29
Apr

#alistevedeli #ostaniNTF

Saj včasih pa tudi ta najbolj zoprni profesorji povemo kaj zanimivega, ane? 🙂 Danes objavljamo po eno zanimivost z vsake študijske smeri našega oddelka!... preberite več
28
Apr

#napovednik #ostaniNTF

Dragi študenti! V naslednjih tednih za vas pripravljamo nekoliko drugačne vsebine. Srede bodo rezervirane za predavanja in delavnice. Takšne, sproščujoče. Pričenjamo z napovednikom predavanj in delavnic.

28. 4. ob 15.30: Kdo bo poskrbel zame? - na dogodek
5. 5. ob 19.00: S prstom po zemljevidu... na Islandijo! - na dogodek
12. 5. ob 18.00: Iz prve roke... CV in portfolio - na do... preberite več

29
Maj

#ostaniNTF

Zadnjo objavo v seriji #ostaniNTF je pripravil uredniški odbor:

Hvala ekipi študentov, ki je vestno skrbela za zanimive vsebine! Brez vas bi bila karantena bistveno bolj dolgočasna. #ostaniNTF

... preberite več

29
Maj

#priročnipetek #ostaniNTF

Si želite popestriti svoje bivalne prostore? Izdelajte móbile! Gre za preprosto in zabavno idejo za #priročnipetek.

Potrebujete:

natisnjene motive (za obe strani),
malo trši papir,
palčko (lahko za ražnjič),
vrvico,
lepilo,
škarje.

Navodila:
Izberite poljubne motive ter jih natisnite (ne pozabite zrcaliti drugo stran motiva). Motive obrežite ter prile... preberite več

28
Maj

#NTFpriporoča #ostaniNTF

Danes smo za vas izbrali nekaj cenovno ugodnih ali brezplačnih alternativ Adobe programom.

Brezplačni:

Krita,
Gimp,
FireAlpaca,
Photopea,
DaVinci Resolve,
Inkscape.

Z doplačilom:

Affinity Photo,
Affinity Designer,
Affinity Publisher,
Clip Studio Paint,
Procreate,
Sony Vegas.
... preberite več

27
Maj

#strokovnasreda #ostaniNTF

Današnja #strokovnasreda prinaša izvrsten intervju s prof. doc. dr. Nacetom Pušnikom. Odkrijte njegov vstop v fascinantni svet tipografije!

 
Študirali ste na naši fakulteti, pri katerem predmetu ste se najbolj matrali, da bi opravili izpit?
Če se prav spomnim, je bil to predmet statistika. Sicer ni šlo za matranje, le rezultat vsakega poskusa je bil „pogrnil“ ☺. Ampak, kot prav... preberite več

26
Maj

#kjesonašeladje #ostaniNTF

Sergej Žlahtič, študent grafične in medijske tehnike, je na svoji poslovni poti resnično uspešen. S podjetjem Tronog orje ledino na področju 3D vizualizacij. Podjetje je dejavno v mednarodnem okolju, kjer z vrhunsko kakovostjo in inovativnimi pristopi, uspešno nagovarja največje naročnike. Sergeju s ponosom čestitamo!

 ... preberite več

25
Maj

#produktivniponedeljek #ostaniNTF

Eno ključnih orodij vsakega grafika je pen tool. Za današnji #produktivniponedeljek osvojite pen tool z zabavno igro The Bezier Game. Igro najdete na povezavi.

... preberite več

22
Maj

#priročnipetek #ostaniNTF

Za današnji #priročnipetek smo za vas pripravili mini playlist. Zbrali smo pet preprostih idej za popestritev vaših grafičnih izdelkov v Illustratorju. Izdelajte svoj unikatni vzorec, ustvarjajte zabavne izometrične napise in se igrajte s teksturami in gradienti.

Tutoriale najdete na povezavi.

... preberite več

21
Maj

#NTFpriporoča #ostaniNTF

Kot grafiki veliko svojega časa prebijemo “skrivenčeni” pred svojimi računalniki. Zaradi narave našega dela, se mnogi spopadamo s stalnimi bolečinami v hrbtu. Prav zato zdravniki priporočajo, da naredimo nekaj več za svojo ubogo hrbtenico! Za vas smo zbrali nekaj super vaj za raztezanje in krepitev hrbtnih mišic. Vzemite si pavzo in se razgibajte!

... preberite več

20
Maj

#strokovnasreda #ostaniNTF

Za današnjo #strokovnosredo je izr. prof. dr. Helena Gabrijelčič Tomc z nami delila projekt, ki je bil izveden v sodelovanju s Tehničnim muzejem Slovenije na temo zgodovine pošte in telekomunikacij. Pri njem so študentje 2. in 3. letnika GIK in GMT naredili holograme, ki jih lahko sami preizkusite tudi doma!

Navodila
Izdelaj prisekano prizmo iz transparentne folije ali ovitka za CD di... preberite več

19
Maj

#kjesonašeladje #ostaniNTF

Diplomantka grafičnih in interaktivnih komunikacij, Maša Mazi, se je v zadnjih letih uveljavila kot strokovnjakinja na širšem področju blagovnih znamk. Pri svojem delu zelo uspešno združuje strateški in oblikovalski pristop in izkušnje so jo pripeljale do ustanovitve lastnega studia. Maši s ponosom čestitamo!

Spletna stran
LinkedIn
Instagram
... preberite več

18
Maj

#produktivniponedeljek #ostaniNTF

Nov teden, nov izziv! Za ta #produktivniponedeljek pograbite svoje akvarel barve, barvice ali kakršnakoli druga risala ter začnite packati po papirju. Ustvarite “fleke” raznolikih oblik. Znotraj flekov zrišite ilustracije. Vabljeni, da svoje kreativne rešitve delite tudi z nami. Želimo vam kreativni pričetek tedna! #ostaniNTF

... preberite več

15
Maj

#priročnipetek #ostaniNTF

Še en #priročnipetek, še ena priložnost za ustvarjanje z razno šaro, ki se vam nabira v stanovanju. Ponovno se vračamo z zelo preprosto ter prav tako zabavno idejo za predelavo odpadne embalaže v lične okrasne lončke. Želimo vam lep in ustvarjalen petek!

 

 
Potrebščine:

odpadna embalaža (npr. kozarci, pločevinke, plastični kontejnerji...),
vrvica (poljubni material... preberite več

14
Maj

#NTFpriporoča #ostaniNTF

Imaš kdaj občutek, da si vse dobre filme že pogledal? Ali pa se morda ne moreš odločiti, katerega bi se spravil gledati?Danes imamo za vas pripravljen seznam zanimivih filmov za popestritev bližajočega se konca tedna. Katerega pa bi nam za ogled predlagal ti?

The Talented Mr. Ripley (Anthony Minghella)
Eternal Sunshine of the Spotless Mind (Michel Gondry)
Parasite (Bong Joon ... preberite več

13
Maj

#strokovnasreda #ostaniNTF

Danes vam razkrivamo novi intervju, tokrat z izr. prof. dr. Heleno Gabrijelčič Tomc, ki je svoje sanje in domišljijo prenesla v 3D svet, v vsakem pomenu besede.

 
Zdi se nam, da ima vaš dan več kot 24 ur. Kako se vam uspe organizirati in ohraniti dobro voljo?
Pozitivna naravnanost že v prvem budnem trenutku dneva ter nato hkratni ciljna usmerjenost in fleksibilnost ter obenem dojemanje... preberite več

12
Maj

#kjesonašeladje #ostaniNTF

Tokrat smo za #kjesonašeladje zbrali še nekaj utrinkov naših študentov, kot tudi profesorjev. Z nami so delili svojo prvomajsko okolico. Upamo, da ste preživeli svoje prvomajske praznike v lepi okolici. Seveda vabljeni, da svoje utrinke delite z nami tudi vi.

 ... preberite več

11
Maj

#produktivniponedeljek #ostaniNTF

Ta #produktivniponedeljek se poigrajte z barvami. Ustvarite barvno paleto ter iz nje izdelajte preprosto grafiko. Želimo vam lepo obarvan začetek tedna!

... preberite več

8
Maj

#priročnipetek #ostaniNTF

Današnji #priročnipetek je kot nalašč za kreativno sproščanje po koncu napornega tedna. Tehnika kolaža je enostavna, predvsem pa je zabavna in v svoji igrivosti ponuja nešteto možnih kombinacij - od zelo neposredih rešitev do čistih abstrakcij. Poigrajte se z oblikami tudi vi!

Potrebščine:

papir, kolaž barvni papir,
različna pisala (krede, voščenke, barvice, flomastr... preberite več

7
Maj

#NTFpriporoča #ostaniNTF

Tokrat smo pripravili odlična spletna mesta, ki so vredna ogleda! Katero pa si po vašem zasluži več ogledov?

Intervjuji z uspešnimi osebami iz sveta filma, mode, glazbe, oblikovanja, arhitekture – The Talks

Umetnik z zanimivimi blog zapisi in raznoraznimi nasveti – Mogoz Studio

Zanimivi članki o dizajnu in podobnih temah – Print magazine

Arhitektura in dizajn – Designbo... preberite več

6
Maj

#strokovnasreda #ostaniNTF

Za današnjo #strokovnosredo nam je doc. dr. Urška Vrabič Brodnjak zbrala nekaj zelo zanimivih povezav za vse ljubitelje področja embalaže. Od embalaže izdelane iz podgobja do fascinantnih umetniških del izdelanih iz odpadne embalaže, vse to in več najdete na spodnjih povezavah.

Iz stroke
Kako se zgledovati po naravi in iz podgobja ali micelija izdelati embalažo: Ecovative Design
... preberite več

5
Maj

#kjesonašeladje #ostaniNTF

Luka Karlin, študent grafične in medijske tehnike, se na svoji poslovni poti uveljevlja kot video ustvarjalec. V njegovih izdelkih je zaznati brezhiben občutek za kadriranje in montažo, s katerimi je prepričal mnoge, med drugim tudi glasbeno skupino Laibach. V ustvarjanju gibljive podobe se ne predaja le trgu, ampak redno producirana tudi izjemne lastne projekte.

Luki s ponosom čestitamo,... preberite več

4
Maj

#produktivniponedeljek #ostaniNTF

Ta #produktivniponedeljek imamo še en ustvarjalni izziv za hitro snovanje idej. 30 krogov je odlična vaja za ogrevanje. V treh minutah poskusite porisati čim več krogov s poljubnim pisalom. Cilji vaje so: hitrost in količina idej ter njihova fleksibilnost. Bodite kreativni in lep pričetek tedna! #ostaniNTF

... preberite več

1
Maj

#priročnipetek #ostaniNTF

Kadar tiskalnik zataji, na pomoč prihitimo mi! Predstavljamo vam monoprint - enostavno in zabavno tehniko odtisovanja, ki vašim umetninam doda organski pridih. Poskusite jo na ta praznični #priročnipetek tudi vi!
#ostaniNTF
... preberite več
30
Apr

#NTFpriporoča #ostaniNTF

Se s težavo spravite brati? Potem bo današnja tematika ravno za vas! Podcasti.

Iz stroke
Bring to Front, Najboljši slovenski podcast o oblikovanju.
https://soundcloud.com/bringtofront

Odprto, podcast o prostoru.
https://podcasti.si/odprto-podkast-o-prostoru/

Design matters, Intervjuji z oblikovalci, umetniki in kulturnimi voditelji.
https://soundcloud.com/designmatters

The DEE... preberite več

29
Apr

#strokovnasreda #ostaniNTF

Ali ima raje Harry Potter sago ali Gospodarja prstanov? Sigurno še niste slišali za njegov skriti talent! Vse to in več vaš čaka v intervjuju z doc. dr. Juretom Ahtikom.

Zakaj in kdaj ste se odločili za poklic profesorja?
Za to sem se odločil leta 2012, ko sem se vpisal na doktorski študij. Na NTF sem sicer v službi že od leta 2005, a prvih nekaj let o tem nisem razmišljal. Služ... preberite več

28
Apr

#kjesonašeladje #ostaniNTF

Tokrat smo za #kjesonašeladje zbrali nekaj utrinkov naših Erasmus študentov, ki preživljajo karanteno v tujih krajih. Vabljeni, da svoje utrinke iz karantene delite z nami tudi vi. #ostaniNTF

 ... preberite več

27
Apr

#produktivniponedeljek #ostaniNTF

Za današnji produktivni ponedeljek uporabite svojo domišljijo in ustvarite slike iz podanih oblik. Vabljeni, da svoje kreativne rešitve delite z nami v komentarjih.... preberite več
24
Apr

#priročnipetek #ostaniNTF

Da vam ideje ne uidejo prehitro iz glave, smo na današnji #priročnipetek zvezali skupaj preprost postopek za izdelavo skicirke. Za pripravo lahko uporabite že obstoječe materiale kot so stare knjige, časopisi, fotografije in tako popolnoma personalizirate. 

Naj bodo vaše genialne ideje vedno pri roki!

... preberite več

23
Apr

#NTFpriporoča #ostaniNTF

Nov četrtek, nov seznam pesmi, da bo tudi ta teden hitro minil!

Tokrat je seznam pripravil prav poseben DJ - eden izmed naših profesorjev. Uganete kdo?

... preberite več

22
Apr

#strokovnasreda #ostaniNTF

Za spremljavo ob sončnih dneh tokrat predlagamo nekaj knjig s področja oblikovanja.

Milan Butina: Mala likovna teorija
Michael Bierut: How to
Austin Kleon: Steal Like an Artist – 10 Things Nobody Told You About Being Creative
Austin Kleon: Show Your Work! – 10 Ways to Share Your Creativity and Get Discovered
Austin Kleon: Keep Going – 10 Ways to Stay Creative in Good Times and Bad
... preberite več

21
Apr

#kjesonašeladje #ostaniNTF

Magistrantka grafičnih in interaktivnih komunikacij ter fakultetna Prešernova nagrajenka, Lara Pirjevec, je rezultate svoje izjemne magistrske naloge izdala v knjižni obliki. V svojem delu je obravnavala dva zahtevna fotografska žanra: jamsko in stereo fotografijo.

Uspel ji je brezhiben rezultat, ki po ničemer ne zaostaja za najboljšimi primeri tovrstne fotografije v svetovnem merilu. Lar... preberite več

20
Apr

#produktivniponedeljek #ostaniNTF

Današnji izziv je, da se malo bolj spoznate. Za tokratni produktivni ponedeljek rešite kreativni test in otkrijte svoj kreativni tip. Test najdete na povezavi  www.mycreativetype.com.

... preberite več

17
Apr

#priročnipetek #ostaniNTF

Ta #priročnipetek vas ponovno vabimo k ustvarjanju. Tokrat gre za preproste origami pentljice. Z njimi lahko popestrite vsako, pa naj bo še tako pusto steno, hladilnik ali darilo. Karkoli vam pride na misel, samo pograbite kvadratni kos papirja in pričnite z ustvarjanjem.

... preberite več

16
Apr

#NTFpriporoča #ostaniNTF

Pripravili smo ožji izbor TEDx predavanj. Upamo, da vas bo kakšno predavanje vzpodbudilo k večji produktivnosti in motiviranosti.

Iz stroke …

Can design save newspapers – povezava
The simple genius of a good graphic – povezava
You are fluent in this language and do not even know it – povezava
My life in typefaces – povezava
Mind blowing magnified portraits ... preberite več

15
Apr

#strokovnasreda #ostaniNTF

Vas je kdaj zanimalo, kakšen pogled imajo profesorji na svoj poklic? Kakšni so njihovi spomini na študentska leta? Potem morate obvezno prebrati intervju s prof. dr. Urško Stanković Elesini!

Kaj je zadnja stvar, ki ste jo naredili prvič?
Veliko jih je v zadnjih štirih tednih: nosila masko v trgovini (hudo!), spoznala neznane pešpoti v okolici domačega kraja (uau, koliko jih je!), p... preberite več

14
Apr

#kjesonašeladje #ostaniNTF

Diplomant grafične in medijske tehnike, Dino Kužnik, velja za prepoznavno in večkrat nagrajeno ime v svetu fotografije. Živi in dela v ZDA. S svojim izjemnim občutkom za kompozicijo in barve je postal prepoznavem predvsem s fotografskimi serijam ameriške krajine. Te dni je v drugi izdaji izšla njegova izjemna monografija, Shaped by the West. Dinu s ponosom čestitamo!

www.dinokuznik.com
... preberite več

13
Apr

#produktivniponedeljek #ostaniNTF

Na današnji #produktivniponedeljek smo za vas pripravili izziv, ki ga je zadnje čase veliko videti na družbenih omrežjih - poustvarjanje znanih umetniških del z zabavnimi in izvirnimi fotografijami. Za izziv potrebujete samo predmete, ki jih najdete v stanovanju, izbrano umetniško delo, fotoaparat (lahko na telefonu) in kreativnost. Fotografije nam pošljite v zasebno sporočilo, mi pa jih b... preberite več
10
Apr

#priročnipetek #ostaniNTF

Za današnji priročni petek bi z vami delili prisrčno DIY idejo za izdelavo preprostih zajčjih darilnih škatlic, ki vam bodo popestrile letošnje nenavadne velikonočne praznike. Z njimi boste lahko obdarovali sebe in svoje bližnje, ki so z vami ujeti v karanteni. Zato si kar razmigajte prste, vaša ustvarjalnost pa ni nujno, da se ustavi pri zajčkih. Želimo vam vesele velikonočne praznike... preberite več
9
Apr

#NTFpriporoča #ostaniNTF

Danes imamo za vas pripravljen prav pester seznam komadov, tokrat s strani študentov, vključenih v ta projekt.
Imaš glasbeni predlog tudi ti? Pusti ga v komentarju na Facebooku ali Instagramu.

... preberite več

8
Apr

#strokovnasreda #ostaniNTF

Oblikovanje ima za seboj pestro zgodovino. Na sledeči povezavi je naša asistentka Veronika zbrala najbolj ključne filme, ki se dotikajo tako grafičnega oblikovanja, kot fotografije, arhitekture ipd. Priporočamo ogled vsaj kakšnega izmed teh filmov!

 

... preberite več

7
Apr

#kjesonašeladje #ostaniNTF

Študentko grafične in medijske tehnike, Aljo Horvat, je doletela izjemna čas: uvrščena je na Forbesov seznam najvplivnejših umetnikov in kulturnikov, ki so stari manj kot 30 let!

Alja deluje kot ilustratorka in oblikovalka, med njene naročnike pa sodijo tudi nekatera največja podjetja na svetu. S svojim prepoznavnim in prefinjem slogom je navdušila mnoge. Njena zgodba o uspehu je lahko... preberite več

6
Apr

#produktivniponedeljek #ostaniNTF

Da vam v teh nenavadnih časih ne zakrnijo možgani (in vsi ostali deli telesa), smo vam na ta #produktivniponedeljek pripravili prav poseben izziv za spodbuditev kreativnosti.

Z ne-dominantno roko narišite tisto stvar, brez katere v izolaciji enostavno ne zdržite. Svoje umetnine označite z #ostaniNTF in z nami na Facebooku ali Instagramu.

 

 ... preberite več

Ooops...

Uporabljate zastarelo / nepodprto različico brskalnika.
Za najboljšo uporabniško izkušnjo, prosimo nadgradite svoj brskalnik ali uporabite alternativne možnosti kot na primer Mozilla Firefox ali Google Chrome.