Materiali in tehnologije za nove aplikacije – MARTINA

Program MARTINA

Na razpisu, ki ga je objavilo Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je Strateški svet za metalurgijo organiziral konzorcij podjetij in raziskovalnih organizacij, ki so na razpisu v okviru pametne specializacij dobili raziskovalno-razvojni inovativni program imenovan MARTINA (Razvoj materialov kot končnih produktov – Prednostno področje S42). Ime programa MARTINA izhaja iz kratic MAteRiali in Tehnologije za Nove Aplikacije. Program združuje in povezuje široko področje materialov, kot so nova orodna jekla, visoko trdna jekla, aluminijeve zlitine in multikomponentni materiali in inovativne tehnološke postopke izdelave, kot sta AM in 3D tisk kovin. Osrednji cilij programa v katerega je vključeno 16 partnerjev in ga vodi Inštitut za kovinske materiale in tehnologije (IMT) so okrepiti položaj in vlogo slovenske industrije na področju materialov, še posebej jekel in aluminija ter dvigniti konkurenčnost na globalnem trgu. Za dosego osnovnega cilja bo potrebno povečati stopnjo sodelovanja med podjetji in JRO, okrepiti stik s trgom, povečati stopnjo interdisciplinarnosti in inovativnosti ter razviti prototipe jekel in aluminijevih zlitin za uporabo v avtomobilski industriji.

V programu MARTINA sodelujejo podjetja: Metal Ravne, Acroni oziroma RCJ – Razvojni center Jesenice, Impol, Štore Steel, Kolektor Group, Talum, TPV in Zlatarna Celje, ter RR inštituti oziroma fakultete: IMT – Inštitut za kovinske materiale in tehnologije, TECOS – Razvojni center orodjarstva Slovenije, Kemijski inštitut iz Ljubljane, Fakulteta za strojništvo Univerze v Ljubljani, Naravoslovnotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani – Oddelek za materiale in metalurgijo, Strojna fakulteta Univerze v Mariboru, Center odličnosti Vesolje in ZAG – Zavod za gradbeništvo Slovenije.

Odobreno sofinanciranje: 5.991.172,92 milijona evrov

Vodilni partner: Inštitut za kovinske materiale in tehnologije (IMT)

eu_logo_martina

ministrstvo_logo

Skip to content

Ooops...

Uporabljate zastarelo / nepodprto različico brskalnika.
Za najboljšo uporabniško izkušnjo, prosimo nadgradite svoj brskalnik ali uporabite alternativne možnosti kot na primer Mozilla Firefox ali Google Chrome.