INVAZINK – Finalist Rektorjeve nagrade za naj inovacijo UL 2020

Članice podjetniške skupine Katedre za tekstilno in oblačilno inženirstvo: doc. dr. Marija Gorjanc, Linda Ogrizek in Katja Brenčič so se uvrstile v finale v kategoriji Raziskovalci za Rektorjevo nagrado Naj inovacija UL 2020 s projektom: “INVAZINK – naravni barvni pigmenti, izdelani iz tujerodnih invazivnih rastlin”.

Naravni barvni pigmenti, narejeni iz invazivnih tujerodnih rastlin z ekstrakcijo v vodi, se lahko uporabijo v kombinaciji z našo tiskarsko pasto, narejeno iz neužitne odpadne hrane. Na trgu so sicer prisotni naravni pigmenti, vendar je pridobivanje okolju neprijazno (npr. praženje rude, uporaba organskih topil), nekatere komponente so živalskega izvora (npr. zmlete kosti), rastline za pridobivanje pigmentov pa so gojene (npr. brošč). Naša inovacija je usmerjena v okolju prijazen, trajnostni in veganski izdelek, saj pigmente pridobivamo iz invazivnih tujerodnih rastlin, ki sicer ogrožajo biotsko raznovrstnost, zmanjšujejo rast kmetijskih pridelkov in višajo stroške čiščenja javnih površin. S tem vplivamo na zmanjšanje uporabe sintetičnih pigmentov ter omogočamo umetnikom in podjetjem, da uporabljajo edinstvene veganske pigmente. Naša inovacija prispeva k reševanju okoljskih izzivov, izboljšanju kakovosti življenja, učinkoviti rabi virov in k trajnostnemu razvoju družbe.

Vir novice: UL.

Čestitamo!

Skip to content

Ooops...

Uporabljate zastarelo / nepodprto različico brskalnika.
Za najboljšo uporabniško izkušnjo, prosimo nadgradite svoj brskalnik ali uporabite alternativne možnosti kot na primer Mozilla Firefox ali Google Chrome.