Kolekcija nakita in torbic Almire Nemtsove na razstavi v Mitnici

Almira Nemtsova prihaja iz Kazahstana. Je poklicna novinarka z desetletno kariero na televiziji. Ob delu na televiziji se je začela zanimati za modo in razvijati svoj slog. Naučila se je šivati, vesti in oblikovati vzorce vezenin. Sprva je oblikovala in izdelovala oblačila in torbice le zase in za ozek krog znancev, kmalu pa so začela prihajati naročila. Njene kose so večinoma kupovale stranke, ki so cenile njene izvirne vzorce z anagrami in njeno trdo delo.

Almira danes živi v Sloveniji, kjer na Univerzi v Ljubljani, na Naravoslovnotehniški fakulteti, Oddelku za tekstilstvo, grafiko in oblikovanje študira tekstilno in oblačilno inženirstvo. Tu je dobila nova znanja za razvoj svoje ustvarjalnosti, kar ji je odprlo nove priložnosti: na novo je začela ustvarjati nakit z epoksidno smolo in izvirne vzorce za tiskanje tekstilij. Te priložnosti so rezultat njenega študija na univerzi in podpore profesorjev, ki verjamejo v njeno željo po učenju kljub starosti in jezikovnim oviram.

Almira pravi: »Moja zgodba je zgodba o ustvarjalnosti, samorazvoju in premagovanju izzivov. Življenje je nepredvidljivo in včasih se moramo prilagoditi in spremeniti. Toda moja strast do ustvarjalnosti in priložnosti, ki so pred mano, me silijo, da se razvijam in ustvarjam edinstvene stvari. Vse to pomeni, da je ustvarjalnost nekaj neskončnega in da lahko, če imamo ambicije in sposobnosti, dosežemo velike višave v ustvarjalnosti.«

Almira je ponosna na svoje delo in na to, da lahko svoje ustvarjalne zamisli spremeni v resničnost.

Ročno izdelane torbice in nakit iz epoksismole so do konca avgusta 2023 razstavljeni v Mitnici pred stavbo Oddelka za tekstilstvo, grafiko in oblikovanje, na Snežniški 5 v Ljubljani.

 Vir: Priloga k reviji Tekstilec, julij 2023.

 

 

Skip to content

Ooops...

Uporabljate zastarelo / nepodprto različico brskalnika.
Za najboljšo uporabniško izkušnjo, prosimo nadgradite svoj brskalnik ali uporabite alternativne možnosti kot na primer Mozilla Firefox ali Google Chrome.