Postopek izdelave zaščitne medicinske maske

Zaščitne medicinske maske so običajno izdelane iz treh slojev, pri čemer sta zunanji in notranji sloj izdelana iz t.i. »spunbonding« netkane tekstilije (vlaknovine), filtrni sloj, ki se nahaja med zunanjim in notranjim slojem, pa je izdelan iz ti. »melt-blowing« vlaknovine.
Zunanji in notranji sloj iz »spunbonding« vlaknovine imata dobre mehanske in fizikalne lastnosti in sta vodoodbojna, vendar omogočata dobro prepustnost vodne pare. Filtrni sloj, ki je izdelan iz ti. »melt-blowing« vlaknovine pa ima dobro vpojnost, obenem pa deluje kot bariera oz. filter, saj onemogoča prehod nanodelcev kot so bakterije in virusi (premer delcev od 20 do 500 nm) v ustno ali nosno votlino osebe, ki nosi zaščitno medicinsko masko. Sloje, ki sestavljajo medicinsko zaščitno masko spojijo skupaj strojno z ultrazvočno tehniko spajanja.
Vsi sloji so običajno izdelani iz polipropilenskih vlaken (PP vlaken), ki ne vpijajo vode, imajo nizko gostoto in so zaradi tega maske tudi lahke.

Trislojna medicinska zaščitna maska in stroj z ultrazvočno tehniko spajanja:

 

Spunbonding netkane tekstilije za zunanji in notranji sloj zaščitne medicinske maske

Po spunbonding postopku se izdelujejo eno ali večplastne vlaknovine s polaganjem, medsebojnim prepletanjem in zazankanjem množice brezkončnih filamentov (vlaken) na sitastem transporterju. Spunbonding ekstrudirane vlaknovine imajo izotropne lastnosti in visoko pretržno napetost. Njihova ploščinska masa se giblje od 10 do 200 g.m-2, debelina pa od 0,2 do 1,5 mm.

Spunbonding netkana tekstilija:

 

Melt – blowing netkane tekstilije za filtrni sloj zaščitne medicinske maske

Melt – blowing ekstrudirane vlaknovine nastajajo z brizganjem taline polimera in s pihanjem finih (mikro) vlaken dolžine od nekaj milimetrov do nekaj metrov na sitasto površino. Melt – blowing ekstrudirane netkane tekstilije imajo dobre filtracijske in absorpcijske lastnosti, toda dosti slabše mehanske in fizikalne lastnosti v primerjavi s spunbonding ekstrudiranimi vlaknovinami. Njihova ploščinska masa se giblje od 10 do 200 g.m-2.

Melt-blowing netkana tekstilija:

 

NTF, OTGO, Katedra za tekstilno in oblačilno inženirstvo

Skip to content

Ooops...

Uporabljate zastarelo / nepodprto različico brskalnika.
Za najboljšo uporabniško izkušnjo, prosimo nadgradite svoj brskalnik ali uporabite alternativne možnosti kot na primer Mozilla Firefox ali Google Chrome.