Razstava v Mitnici na temo “Modni dodatki Katje Bradač iz tekstilnih kompozitov”

Katja Bradač je študentka Oblikovanja tekstilij in oblačil na Naravoslovnotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani. To študijsko leto zaključuje tretji letnik, naslednje leto pa, kot pravi, »bo čas absolventskega staža namenila izdelavi diplomskega dela in potovanjem«.
Študij ji je všeč, ker ima priložnost poskusiti več različnih smeri oblikovanja. Zanima jo veliko področij, a se bolj nagiba k oblikovanju oblačil kot tekstilij, saj je končala že Srednjo šolo za oblikovanje in fotografijo, smer Modno oblikovanje, kjer je vzljubila šivanje, modeliranje in krojenje. Tudi pri projektih tekstilij, npr. razvoju vzorcev, razmišlja, kako bi jih uporabila, povezala z oblačili v celoto, saj se ji zdi pomembno, da je končni izdelek uporaben in funkcionalen.
Sodelovala je že pri različnih fakultetnih projektih in razstavah, kot so Bienale tekstilne umetnosti, modna revija in prodajna razstava v Škucu. Oblačila šiva zase in za prijatelje. To so navadna in eksperimentalna oblačila, delala pa je tudi kostume. Pomembno se ji zdi, da je oblačilo nosljivo in vsakodnevno uporabno.
Inspiracija za modne dodatke iz tekstilnih kompozitov je bil močvirski tulipan oziroma močvirska logarica (Fritillaria melagris), v Sloveniji zaščitena po Uredbi o zavarovanih prosto živečih rastlinskih vrstah in kot prizadeta vrsta uvrščena na Rdeči seznam praprotnic in semenk. Še vedno jo ljudje ogrožajo z nabiranjem za šopke zaradi čudovitih cvetov v obliki zvona s šestimi listi škrlatno-rdeče barve z vzorcem šahovnice.
Nakit je izdelan iz tekstilnih kompozitnih laminatov. Katja Bradač je oblikovane vzorce z motivom močvirskega tulipana s pomočjo transfernega papirja prenesla najprej na blago in to nato laminirala z epoksismolo. Iz laminatov je z laserskim žarkom izrezala nakit, pri čemer je sledila oblikam močvirskega tulipana. Oblike spominjajo na cvetove, liste in stebla rastline, vključila je šahovnico krogov, ki je vidna na cvetovih rastlin. S sestavljanjem izrezanih delov je izdelala trirazsežnostne oblike cvetov. Nastala je raznolika kolekcija nakita, posvečena čudovitemu močvirskemu tulipanu.
Razstavo v Mitnici pred stavbo Naravoslovnotehniške fakultete na Snežniški 5 v Ljubljani sta konec junija postavili prof. Marija Jenko in Mojca Košir, mentorica pri izdelavi kompozitnih laminatov pa je bila izr. prof. dr. Tatjana Rijavec.
 
Vir: Priloga k reviji Tekstilec, julij 2023.
Skip to content

Ooops...

Uporabljate zastarelo / nepodprto različico brskalnika.
Za najboljšo uporabniško izkušnjo, prosimo nadgradite svoj brskalnik ali uporabite alternativne možnosti kot na primer Mozilla Firefox ali Google Chrome.