SrčnaUL

S podpisom sporazuma med Univerzo v Ljubljani in Zveza prijateljev mladine Slovenije smo začeli skupno akcijo Srčna UL, s katero želimo pomagati študentom univerze, ki so zaradi epidemije covida-19 ostali brez sredstev za preživetje. Pomagamo lahko:

❤ s kratkim telefonskim sporočilom na številko 1919 s ključno besedo SRCNAUL5 (prispevek 5 EUR) ali SRCNAUL10(prispevek 10 EUR),

❤ z nakazilom na transakcijski račun ZPMS:
Zveza prijateljev mladine Slovenije
Dimičeva 9, 1000 Ljubljana
TRR DH: SI56 6100 0000 3512 232
Sklic: SI00 07-245104
Namen: POMOČ ŠTUDENTOM
Koda namena: CHAR

❤ ali s sklenitvijo donatorske pogodbe.
Prvim 200, ki boste donirali 35 EUR ali več, podarimo “special edition” kapucar Srčna UL.

Več informacij: https://srcna.uni-lj.si
Kontakt: srcnaul@uni-lj.si

Da se je finančna stiska med študentkami in študenti poglobila priča izjava študentke UL: »V času epidemije se je moja finančna in bivanjska stiska poglobila do skorajšnjega roba. Ker so državne štipendije že leta kronično prenizke, da bi lahko omogočale dostojno preživetje, sem bila tudi sama primorana poleg študija opravljati študentsko delo. Pred epidemijo sem imela aktivne kar tri študentske napotnice, dve študentski službi sta zaradi protivirusnih ukrepov usahnili, tretjo sem lahko opravljala prek spleta, vendar je bila ravno ta najslabše plačana in tudi dela ni bilo veliko. Zato v času zaprtja javnega življenja kar nekaj mesecev nisem zares vedela, ali bom zmogla plačevati položnice oz. ali bom imela za hrano.«

Problematiko so obravnavali tudi člani in članice Komisije za socialno ekonomska vprašanja UL, ki so dali pobudo za projekt Srčna UL. »V Komisiji za socialno ekonomska vprašanja študentk, študentov se zavedamo, da se je med epidemijo covida-19 veliko študentk in študentov znašlo v izjemno težkih socialnih in ekonomskih razmerah. Univerza je skupnost študentk, študentov, učiteljic, učiteljev, sodelavk in sodelavcev, zato smo v Komisiji menili, da je prav, da pokažemo solidarnost. Vodstvu Univerze smo predlagali prostovoljno zbiranje denarnih prispevkov in ustanovitev denarnega sklada. Veseli smo, da je ideja naletela na pozitiven odziv in da bo projekt Srčna UL v sodelovanju z ZPMS zaživel,« pravi prof. dr. Darja Zorc Maver, predsednica Komisije za socialno ekonomska vprašanja UL.

»Študentke in študenti so bili in so še v času covida-19 ena najbolj prizadetih in hkrati ena najbolj spregledanih skupin v finančnem in izobraževalnem smislu. V tem študijskem letu so bile univerze popolnoma zaprte 69 odstotkov časa. Veliko se govori o pomanjkljivostih izobraževanja na daljavo v osnovnih in srednjih šolah, a dejstvo je, da so bile močno prikrajšane tudi študentke in študenti, kljub temu, da se jih obravnava kot odrasle osebe. Če k temu dodamo še dejstvo, da je študentsko delo praktično usahnilo, lahko razumemo, zakaj so se mnoge študentke in študenti znašli v psihosocialni stiski. Zato naprošam vse, da jim priskočimo na pomoč po najboljših močeh,« o projektu Srčna UL pravi rektor UL prof. dr. Igor Papič.

»Na Zvezi prijateljev mladine Slovenije smo se takoj odzvali na pobudo Univerze v Ljubljani, saj smo tudi sami v preteklem in tem letu zaznali številne stiske mladih nad 18 let; ob tem smo nasploh ugotovili, da so prav starejši mladostniki kar zadeva različne oblike finančne in psihosocialne pomoči dejansko največkrat prezrta skupina. Veseli nas, da bo Srčna UL vsaj nekoliko omilila težko ekonomsko situacijo študentk in študentov, pri ZPMS pa si prizadevamo, da bi z nadgradnjo TOM telefona mladim nad 18 let priskočili na pomoč tudi ob morebitnih duševnih stiskah,« je povedala Darja Groznik, predsednica Zveze prijateljev mladine Slovenije.

Skip to content

Ooops...

Uporabljate zastarelo / nepodprto različico brskalnika.
Za najboljšo uporabniško izkušnjo, prosimo nadgradite svoj brskalnik ali uporabite alternativne možnosti kot na primer Mozilla Firefox ali Google Chrome.