V sodelovanju s Kemijskim inštitutom smo prejeli evropski patent

Raziskovalke in raziskovalci Katedre za tekstilno in oblačilno inženirstvo Naravoslovnotehniške fakultete Univerze v Ljubljani so v sodelovanju z raziskovalkami in raziskovalci Laboratorija za razvoj premazov Odseka za kemijo materialov Kemijskega inštituta za razvoj inovativnega postopka izdelave novih ognjevarnih tekstilnih vlaken poliamida 6, ki se lahko kemijsko reciklirajo, prejeli Evropski patent EP 3 587 471 B1 Method for the preparation of a polyamide 6 copolymer and filaments, flame retardant polyamide 6 copolymer and copolymer filaments.

Izumitelji Ivan Jerman, Marija Čolović, Jelena Vasiljević, Barbara Simončič, Alisa Šehić in Andrej Demšar so sintetizirali nov komonomer e-kamprolaktama z ognjevarno funkcionalno skupino in ga vključili v sintezo kopolimera poliamida 6, nato so iz njegove taline oblikovali filamentno prejo. Kemijska struktura vključenega ognjevarnega komonomera omogoča recikliranje poliamida 6 v zaprti zanki, kar ima izredni ekološki pomen. Izum predstavlja pomemben preboj v znanosti in tehnologiji proizvodnje trajnostnih ognjevarnih tekstilnih materialov, ki imajo velik aplikativni potencial.

Del raziskave so izumitelji v soavtorstvu objavili v članku New sustainable flame retardant DOPO-NH-functionalized polyamide 6 and filament yarn (DOI: 10.1016/j.cej.2021.130760) v reviji Chemical Engineering Journal s faktorjem vpliva 16.744.

Slika: Shematični prikaz izdelave trajnostne ognjevarne filamentne preje iz poliamida 6 (foto: Jelena Vasiljević).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Skip to content

Ooops...

Uporabljate zastarelo / nepodprto različico brskalnika.
Za najboljšo uporabniško izkušnjo, prosimo nadgradite svoj brskalnik ali uporabite alternativne možnosti kot na primer Mozilla Firefox ali Google Chrome.