Osnove inženirstva

Študent osvoji osnovno znanje za komunikacijo s strokovnjaki z drugih tehničnih področij. Pridobi osnovno znanje o tehniški dokumentaciji in elementih strojev s poudarkom na pogonih in konstrukciji naprav (strojev) za izdelavo materialov, dimenzioniranju osnovnih strojnih elementov s poudarkom na elementih, pomembnih za kakovostno in stabilno izdelavo materialov, osnovno znanje o obremenitvah pogonskih in drugih delov strojev, o osnovnih karakteristikah in dopustnem obremenjevanju pogonskih agregatov strojev. Pridobi sposobnost za določitev kritičnih mest za nastanek poškodbe in zlomov pogonskih delov ter ugotavljanje vzrokov za poškodbe strojnih delov in naprav, znanje o vzdrževanju in varnosti glede na čas obratovanja in preobremenitve, o uporabi materialov za posamezne strojne elemente in njihovih mehanskih lastnostih pri nizki, sobni in povišani temperaturi ter znanje o možnostih izboljšanja delovanja strojev z razvojem materialov z boljšimi mehanskimi lastnostmi. Osvoji osnove izračuna dopustnih napetosti glede na material, strojne dele in način obremenjevanja. Študent pridobi osnovno znanje o vplivih strojev in naprav na okolje in ljudi ter ukrepih za zmanjšanje negativnih učinkov.

Inženirstvo materialov (UN)

StopnjaLetnikSemesterETCS
1115

Kontaktne ure

PredavanjaSeminarjiVajeOstaloΣ
4503075150

Izvajalci

Učiteljprof.dr.Milan Terčelj, prof.dr.Tomaž Rodič
Asistent
Tehniški sodelavec

Izpitni roki

Datum
Ura
Prostor
Študij
Opomba
4. 4. 2023 04/04/2023 15:0004/04/2023 16:00Europe/LjubljanaOsnove inženirstva (UN-IM-BO)Študij: redni in izredni, Opomba: /. OMMblaz.karpe@ntf.uni-lj.sifalseDD/MM/YYYY
15.00
.
redni in izredni
/
15.00
.
redni in izredni
/
10.00
.
redni in izredni
/
10.00
.
redni in izredni
/
10.00
.
redni in izredni
/
Skip to content

Ooops...

Uporabljate zastarelo / nepodprto različico brskalnika.
Za najboljšo uporabniško izkušnjo, prosimo nadgradite svoj brskalnik ali uporabite alternativne možnosti kot na primer Mozilla Firefox ali Google Chrome.