20. posvet o procesni metalurgiji jekla

Jubilejni 20. posvet o procesni metalurgiji jekla je potekal 8. septembra 2022 v organizaciji in prostorih Naravoslovnotehniške fakultete, Oddelka za materiale in metalurgijo in v soorganizaciji Inštituta za kovinske materiale in tehnologije ter podjetja ProLabor. Sponzor posveta je bil SIJ d.d.. Udeležilo se ga je 30 udeležencev iz industrije in znanstveno-raziskovalnih ustanov. V uvodnem delu je udeležence nagovoril prof. dr. Jakob Lamut, ki je začel s seminarji in jih dolga leta vodil. Kratko je povzel zgodovino seminarjev in poudaril pomen za metalurško industrijo in industrijo pomožnih materialov. Osnovne prioritete jeklarske industrije so ves čas enake: čisto jeklo, krožno gospodarstvo in inteligentna proizvodnja – danes digitalizacija. Udeležence sta nagovorila tudi dr. Danijel Mitrović, vodja projektne pisarne za R&R, SIJ in prof. dr. Matjaž Godec, direktor Inštituta za kovinske materiale in tehnologije. Za tem smo prisluhnili šestim strokovnim predavanjem s področja načrtovanja in sinteze novih jekel, izboljšanja tehnologij ter kontrole procesov.

Ob koncu posveta je sledila še okrogla miza z naslovom “Raziskovalne perspektive jeklarske industrije”. Udeleženci posveta so izpostavili potrebo po nenehnem raziskovalno – razvojnem delu na področjih razvoja novih in izboljševanja obstoječih jekel. Za slovensko jeklarsko industrijo je pomembno tudi razvijanje super zlitin. Izpostavljena je bila tudi nujnost digitalizacije proizvodnih procesov. V industriji pomožnih materialov poteka intenziven razvoj zelenih materialov. V okviri povezovanja jeklarske industrije in inštitucij znanja je načrtovan pilotni center, kjer pa zaradi počasnosti državnih institucij nikakor ne pridemo do realizacije. Poudariti velja tudi dejstvo, da je jeklarsko področje še vedno večkrat neupravičeno izključeno iz razpisov za projekte. Prav tako je bilo izpostavljeno dejstvo, da se zanimanje z študij metalurških poklicev zmanjšuje. Udeleženci posveta pozdravljajo delovanje Strateškega sveta za metalurgijo in predlagajo intenziviranje delovanja na področju urejanja poslovanja in promocije stroke. Sklep posveta je tudi nujnost ohranjanja vsakoletnih srečanj jeklarjev.

Prof. dr. Jožef Medved

Skip to content

Ooops...

Uporabljate zastarelo / nepodprto različico brskalnika.
Za najboljšo uporabniško izkušnjo, prosimo nadgradite svoj brskalnik ali uporabite alternativne možnosti kot na primer Mozilla Firefox ali Google Chrome.