Cuspis za NK Olimpija

O projektu

Pri seminarju Načrtovanje pisav, na Katedri za informacijsko in grafično tehnologijo Oddelka za tekstilstvo Naravoslovnotehniške fakultete v Ljubljani smo se v šolskem letu 2013/2014 pod mentorstvom docenta Domna Frasa in asistenta Naceta Pušnika ter na pobudo strokovnega sodelavca Aljoše Cankarja iz NK Olimpija ukvarjali z oblikovanjem črkovne vrste za slovenske nogometne drese.

Označevanje nogometnih dresov je zelo pomemben, a mnogokrat prezrt del nogometa, tega globalno najpopularnejšega športa. Vendar je tudi na nogometnih dresih s premišljenim načrtovanjem mogoče oblikovati učinkovite tipografske rešitve, ki presegajo povprečje in zvišujejo kakovost vidnih sporočil v tem zelo posebnem segmentu grafičnega oblikovanja. Dobre rešitve prinašajo zadovoljstvo klubom, igralcem in gledalcem. S tem zavedanjem smo pristopili k nalogi, ki ima v letu svetovnega prvenstva v Braziliji še prav poseben žar.

Načrtovali in oblikovali smo niz števk, niz velikih ali malih črk za označevanje slovenskih nogometnih dresov s številkami in imeni. Iskali smo različne idejne rešitve, ki obsegajo zelo široko ustvarjalno polje: od poenotenja oznak za vse slovenske klube na vseh ravneh, do drznih izrazito karakternih pisav temelječih na kulturnih, zgodovinskih, družbenih, ekonomskih ali čisto likovnih dejstvih za posamezno ekipo. Pristopi k oblikovanju so bili popolnoma prosti, omejeni smo bili le s pravili nošenja in rabe dresov UEFA in z upoštevanjem zelo raznolikih pogojev berljivosti.

NK Olimpija je med 16 študentskimi idejnimi predlogi izbrala pisavo cuspis avtorskega para Elizabete Jevnikar in Luke Gigoviča. Glavni značilnosti njune pisave sta dobra berljivost imen igralcev in dinamična kombinacija ostrih zaključkov ter zarez pri številkah. To slednje izraža ostrino Olimpijinega najslavnejšega simbola — zmaja.

Več: Promocijski video

 

Skip to content

Ooops...

Uporabljate zastarelo / nepodprto različico brskalnika.
Za najboljšo uporabniško izkušnjo, prosimo nadgradite svoj brskalnik ali uporabite alternativne možnosti kot na primer Mozilla Firefox ali Google Chrome.