Litosfera

O projektu

Naravoslovnotehniška fakulteta organizira v prostorih Univerze v Ljubljani razstavo z naslovom LITOSFERA. Sodelovanje med Oddelkom za geologijo in Oddelkom za tekstilstvo, grafiko in oblikovanje skozi razstavo prinaša plodno sodelovanje med dvema navidezno nepovezanima panogama, kljub temu pa razstava združuje elemente, ki so potrebni za kakovostno izvedbo projekta. Geologi so pripravili izbor kamnin in fosilov, ki bodo prikazani na razstavi, grafiki pa smo k izvedbi projekta pripomogli z idejami o celostni grafični podobi in postavitvi razstave. Otvoritev razstave bo 21. marca 2017 ob 13.30 uri v Balkonski Dvorani Univerze v Ljubljani, odprta pa bo do 26. maja vsak delavnik med 16. in 19. uro. Vabljeni!

Eden od pripravljalcev razstave, izr. prof. dr. Marko Vrabec je o razstavi zapisal: “Povabljeni smo bili, da iz naših študijskih zbirk mineralov, fosilov in kamnin pripravimo razstavo za univerzo in javnost. Veseli smo te priložnosti. Z razstavo Litosfera vam želimo prikazati, kako na kamnine gledamo geologi – v kamninah namreč vidimo zapisano zgodovino Zemlje, procesov, ki jo oblikujejo in zgodovino življenja na njej. Z razstavo Litosfera vam bomo pomagati prebrati, kaj je v kamninah zapisano. To je tudi glavna naloga naših študijskih zbirk, ki niso namenjene skladiščenju primerkov ali zbiranju privlačnih kosov mineralov in kamnin. Naloga naših zbirk je učenje nove generacije strokovnjakov, ki bodo iz geološkega zapisa znali razbirati zgodovino, pa tudi prihodnost Zemlje in človeka na njej. Za razstavo smo izbrali skoraj izključno primerke najdene v Sloveniji. Presenetili vas bodo. Videli boste slovenski granit, kosti dinozavrov, kamnino ki vsebuje diamante, fosilne korale, pa tudi geologov pogled na Plečnikov najljubši okrasni kamen. Veselimo se vašega obiska.”

Balkonska dvorana Univerze v Ljubljani | Ljubljana | Slovenija | marec 2017

Skip to content

Ooops...

Uporabljate zastarelo / nepodprto različico brskalnika.
Za najboljšo uporabniško izkušnjo, prosimo nadgradite svoj brskalnik ali uporabite alternativne možnosti kot na primer Mozilla Firefox ali Google Chrome.