NUK2

O projektu

V pesmi Kalejdoskop, Srečko Kosovel govori o »črkah, ki rastó v prostor«, in »glasovih, ki so kakor stavbe«, s čimer uprizori eno najbolj znanih konstruktivističnih načel »vse je arhitektura«. Od tu izhaja tudi ideja o naši pisavi, ki je pravzaprav vizualna interpetacija stare in nove NUK, tradicije in sodobnosti, včeraj in danes.

Narodna in univerzitetna knjižnica predstavlja steber slovenske družbe in načrtovanje pisave za nekaj tako mogočnega, je bilo velik izziv. Procesa smo se lotili z zbiranjem in proučevanjem podatkov o konstruktivizmu, Srečku Kosovelu, analizirali smo načrte obstoječe NUK in predvidene NUK2. Iz začetnih skic, ki so bile narejene zgolj za prikaz idej, je bilo razvidno, da bo pisava izhajala iz dekonstrukcije starega, s slutnjo nečesa novega in bo hkrati skušala ustvariti drugačno pojmovanje prostora in časa. Za najbolj prepoznavni element, smo določili steber. Izhajali smo iz samega bistva Narodne in univerzitetne knjižnice, ki je gradnik slovenske družbe in iz arhitekture, kjer steber kot arhitekturni element predstavlja modularno enoto in daje občutek veličine. Temu smo želeli dodati še vtis o spajanju oblik, da bi ti stebri zaživeli v soodvisnosti eden od drugega in skupaj v celoti učinkov ustvarili nekaj novega. Vsaka izdelana črka zato v sebi nosi element tradicije in modernosti. Vsak izdelan element je kompozicija veličastnih Plečnikovih stebrov, ki jih reprezentirajo serifi, ter novih paralelnih stebrov NUK2, ki jih predstavljajo štiri tanke poteze. Naš namen je, da bi nova tipografija v sebi nosila lepoto oblike in sozvočja črt, hkrati pa bi predstavljala sintezo tehnike in umetnosti.

Projekt je potekal v okviru predmeta Ustvarjalna tipografija (magistrski študij grafičnih in interaktivnih komunikacij). Sodelovali so Tara Novak, Eva Ožbot, David Pihler in Maja Rigler, ki so tudi pripravili zgornji zapis.

Mentor: Nace Pušnik

Skip to content

Ooops...

Uporabljate zastarelo / nepodprto različico brskalnika.
Za najboljšo uporabniško izkušnjo, prosimo nadgradite svoj brskalnik ali uporabite alternativne možnosti kot na primer Mozilla Firefox ali Google Chrome.