Projekt APPLAUSE

Raziskave o uporabi tujerodnih rastlinskih vrst za trajnostne tekstilne in papirnate izdelke

Postopek vpeljave novih idej je dolgotrajen proces z neznanimi rezultati. V primeru raziskovanja možnosti uporabe škodljivih invazivnih rastlin (IAPS), ki s svojo agresivno širitvijo izpodrivajo bivalno okolje avtohtonim vrstam, ni nujno, da so zgolj obravnavane kot neprijetna nadloga, katero lahko uporabimo izključno v sežigalnih postopkih. V sklopu projekta APPLAUSE (2017-2020) na Naravoslovnotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani raziskujemo aplikativne rešitve za uporabo IAPS za izdelavo trajnostnih tekstilnih in papirnih izdelkov. Naše raziskave so usmerjene v pridobivanje barvil iz IAPS s postopkom ekstrakcije v vodi, barvanje tekstilij, tiskanje papirja, oblikovanja in izdelave eko-embalaže. Rezultati naših raziskav so dostopni v izvirnih znanstvenih in strokovnih člankih, v E-knjižici »Priročnik za barvanje tekstilij in tiskanje papirja« ter v navodilih za domačo pripravo tiskarske paste za tiskanje tekstilij. Poglavitna vrednost projekta je doseganje ničelne stopnje vpliva na okolje. Celotni krog, tj. odvzem iz narave, snovanje, prototipiranje, izdelovanje, uporaba in recikliranje, mora biti izveden s čim nižjo stopnjo obremenitve na okolje. Ker je v izhodišču iz narave odvzeta snov, ki je invazivna tujerodna vrsta na področju Evrope, se zagotovi smernicam, da škodljivo lahko postane uporabno.

Recepture barvanja tekstilij so primerne za profesionalne (industrijske) kot tudi za ljubiteljske barvarje, saj barvila iz IAPS pridobivamo s pomočjo vodne ekstrakcije. Poleg tega, smo razvili recepture, ki omogočajo obarvanja z enim barvilom v različnih barvah. Takšen primer je barvilo pridobljeno iz korenik japonskega dresnika, ki je v osnovi rumeno. Vendar pa barvo barvila oziroma pobarvane tekstilije spreminjamo z različnimi pogoji barvanja. Tako lahko iz rumenega barvila izdelamo obarvane tekstilije v rumenih, oranžnih, rdečkastih, sivih ali rjavih barvnih tonih, z odličnimi obstojnosti na pranje in na svetlobi.

Proučevali smo tudi nanos IAPS barvil na papir s tehniko tiska. Recepture za tiskanje papirja pa so primerne predvsem za polindustrijsko ali industrijsko tiskanje, saj je že za pripravo barvila za tiskarsko pasto potrebna ekstrakcija v organskem topilu. Optimizirane recepture nudijo potiske z odličnimi obstojnostmi na drgnjenje in svetlobi. Z barvili IAPS smo tiskali tudi papir proizveden iz celuloznih vlaken IAPS, iz katerih smo oblikovali in izdelali eko-embalažo.

Ob zaključku aktivnosti proučevanja koristne rabe IAPS, bodo nekateri predlogi/rešitve pridobili na končni podobi, izpopolnjenosti, medtem ko bodo drugi ostali predmet nadaljnjih raziskav. V vsakem primeru pa je jasno, da invazivne rastline predstavljajo v bodoče nov gospodarski izziv, ki ga lahko nadgrajujemo ali povsem spregledamo.

Zapisala: doc. dr. Marija Gorjanc in doc. dr. Klemen Možina

Navodila za domačo izdelavo tiskarske paste za tiskanje tekstilij+

Razvili smo recepturo za tiskanje tekstilij z barvilom invazivnih tujerodnih rastlin (IAPS), ki ne vsebuje nevarnih snovi, vse snovi so biorazgradljive, priprava tiskarske paste pa je enostavna.  V navodilih je predstavljen potek priprave barvila iz ene najbolj invazivnih tujerodnih rastlin, japonskega dresnika in potek priprave tiskarske paste, ki je sestavljena iz krompirjevih olupkov in graha. Namesto omenjene rastline, lahko pripravite ekstrakt barvila tudi iz drugih IAPS. O nabiranju IAPS in njihovi pripravi, si lahko preberete v našem »Priročniku za barvanje tekstilij in tiskanje papirja z barvili pridobljenimi iz invazivnih tujerodnih rastlin«.

S predstavljeno recepturo dosežemo rdečkasti barvni ton potiskov. Tiskanje je bilo opravljeno na bombažni tkanini, lahko pa tiskate tudi na drugih tekstilnih materialih, ki so izdelani iz lanu, volne, poliamida idr.

Receptura za pripravo 50 ml tiskarske paste, ki zadostuje za potisk tekstilije velikosti 140 x 100 cm:

Priprava ekstrakta: ekstrakt pripravimo s 150 ml destilirane vode, 7,5 g posušenih in zdrobljenih listov japonskega dresnika, 2 g sode bikarbone. Segrevamo do vrenja in pri rahlem vrenju ekstrahiramo barvilo ob občasnem mešanju 20 min.

Priprava tiskarske paste: zamešamo 50 ml ekstrakta barvila listov japonskega dresnika, 7 g mletih posušenih krompirjevi olupkov in 2 g mletega posušenega graha. Zmes dobro premešamo, segrevamo na zmernem ognju 90 sekund, pustimo jo mirovati pri sobni temperaturi 30 min.

Navodila

Sestavine za tiskarsko pasto:
– Sušeni in mleti krompirjevi olupki
– Sušeni in mleti grah
– Ekstrakt barvila listov japonskega dresnika
– Destilirana voda

Priprava ekstrakta
V 150 ml destilirane vode dodamo 7,5 g narezanih ali zdrobljenih posušenih listov japonskega dresnika in 2 g sode bikarbone. Zmes premešamo, počasi segrevamo do vrenja in 20 min pri rahlem vrenju ekstrahiramo barvilo. Ekstrakt odstavimo z vira toplote in ga pustimo v mirovanju 2h. Po tem času ekstrakt precedimo skozi cedilo.

Priprava tiskarske paste
Kot osnovo za pripravo tiskarske paste potrebujemo krompirjeve olupke. Namesto, da jih zavržemo po pripravi krompirjevih jedi, jih posušimo (na zraku ali v sušilniku za hrano) in shranimo. Posušene olupke zmeljemo v gospodinjskem mlinčku za kavo ali začimbe, da dobimo fin prah. V gospodinjskem mlinčku do finega zmeljemo tudi posušen grah.

 

V ognjevarno posodico  damo 7 g mletih posušenih krompirjevi olupkov in  2 g mletega posušenega graha. Prilijemo 50 ml ekstrakta barvila japonskega dresnika in zmes dobro premešamo. Segrevamo jo na zmernem ognju 90 sekund in ves čas mešamo mešamo. Pazimo, da nam ne zavre. Nato zmes odstavimo z ognja in jo na sobni temperaturi pustimo v mirovanju 30 min, da tiskarska pasta nabrekne in je  pripravljena za tiskanje tekstila.

Tiskanje tekstila
Šablono za sitotisk kupimo v specializirani trgovini ali pa jo izdelamo sami. Na ravno podlago namestimo blago in nanj namestimo šablono. Zadostno količino tiskarske paste razporedimo na vrh šablone, jo pritisnemo ob podlago in z rakljem močno in odločno potegnemo pasto k sebi. Postopek dvakrat ponovimo po celotni širini šablone oziroma, kjer želimo na blagu imeti potiskan motiv. Tisk posušimo na zraku ali pa s fenom za lase in ga fiksiramo z vročim likanjem. Glede na izbran material prilagodimo temperaturo likalnika, čez tisk položimo bombažno tkanino in brez pare tisk fiksiramo.

Pripravile: doc. dr. Marija Gorjanc, Katja Brenčič in Linda Ogrizek

Skip to content

Ooops...

Uporabljate zastarelo / nepodprto različico brskalnika.
Za najboljšo uporabniško izkušnjo, prosimo nadgradite svoj brskalnik ali uporabite alternativne možnosti kot na primer Mozilla Firefox ali Google Chrome.