Podelitev nagrad v Tednu Univerze

Naravoslovnotehniška fakulteta ob Tednu Univerze tradicionalno podeljuje pohvale, priznanja in nagrade najboljšim študentom. Svečano prireditev letos, žal, nadomešča spletna predstavitev nagrajencev in mentorjev ter njihovih nagrajenih del in uspehov. Srečanje, slavnost in osebna podelitev na fakulteti niso mogoči, a nagrajena dela in uspehi ostajajo ter so nam vsem v ponos. Morda bo obogatena spletna predstavitev dosežkov pritegnila večji krog bralcev, kot bi ga svečana prireditev na fakulteti.

Pohvale dobijo študentke in študentje, ki so v preteklem študijskem letu opravili vse izpite za prejšnji letnik in dosegli najvišjo povprečno oceno izpitov in vaj v študijskem programu. Priznanja za izjemne dosežke prejmejo študentke in študentje, ki so dosegli odlične uspehe na mednarodnih in domačih tekmovanjih, prireditvah ali natečajih s področja študija. Fakultetne Prešernove nagrade podelimo študentkam in študentom za najboljša raziskovalna ali zaključna dela, prijavljena na razpis.

Namen podeljevanja vsakoletnih nagrad študentkam in študentom je spodbujanje kvalitetnega študijskega, obštudijskega in raziskovalnega dela. Doseganje odličnih uspehov študentk in študentov na vseh omenjenih področjih prispeva k njihovi strokovni in osebnostni rasti, hkrati pa povečuje ugled fakultete, njenih pedagogov, raziskovalcev in sodelavcev.

Nagrade, ki so rezultat sodelovanja in medsebojnega prenosa znanja med študenti, učitelji, asistenti in raziskovalnimi mentorji, so tudi nagrade fakultete. Mogoče ne bodo vedno in povsod prišle prav, zagotovo pa bodo kdaj jeziček na tehtnici, ki se bo nagnil v prid pridobitvi projekta, zaposlitve ali vključitve v skupino strokovnjakov. Hkrati naj bodo letošnje nagrade spodbuda za bodoče dosežke in odlično karierno pot nagrajencev.

Vabljeni k ogledu nagovora dekana študentom!

Prešernove nagrade 2020

Predstavljamo dobitnike fakultetnih Prešernovih nagrad 2020 ter njihova dela:

ŽIVA ČERVEK+

Razvoj kolekcije oblačil in tekstilne instalacije Ajdek po spominih iz otroštva

Mentorica: prof. Marija Jenko
Somentorja: doc. Petja Zorec in prof. Dušan Kirbiš

V celovitem ustvarjalnem procesu je Živa Červek najprej oblikovala kolekcijo tekstilij, ki jih je nato konceptualno nadgradila v prostorsko tekstilno instalacijo Ajdek. Različne možnosti interpretacij psiholoških in filozofskih pogledov na spomine iz otroštva je vpletla v načrt za tri eksistencialno povezane prostorske postavitve, v katere je vključila tudi sodobno žensko kolekcijo oblačil in dodatkov kot preplet eksperimentalnih in pret-a-porter načel.

Spoznanja, kako otroški spomini zaznamujejo in oblikujejo posameznika, je predstavila na lastnem primeru. Uporabila jih je v oblikovanju desetih avtorskih tekstilnih kvalitet, ki jih je predstavila v kapsulni kolekciji oblačil, izpeljani po navdihu osrednjega ženskega lika v Tarantinovem filmu Šund. Izjemno izmišljena filmska zgodba jo je spomnila na New York, kjer je študiral njen očka. Njegova odsotnost in spominki so zaznamovali njeno otroštvo.

Povezava do publikacije

NINA ČUK+

In situ fitosinteza nanodelcev srebra za doseganje večzaščitnih lastnosti tekstilij

Mentorica: doc. dr. Marija Gorjanc
Somentor: znan. sod. dr. Martin Šala

Kratek opis naloge: Razvit je bil okolju prijazni postopek direktne sinteze nanodelcev srebra (AgND) na bombažni tkanini z namenom zmanjšanja onesnaževanja okolja in izdelave tekstilij, ki nudijo uporabniku zaščito pred UV sevanjem in patogenimi bakterijami. Namesto običajnih kemijskih reducentov, se je za sintezo uporabilo vodne ekstrakte odpadnih rastlin, kot so rastlinski živilski odpadki in invazivne tujerodne rastline. Tako obdelane tkanine so izkazale odlično protibakterijsko zaščito na E. coli in S. aureus ter odlično zaščito proti UV sevanju, tudi po večkratnem pranju.

Nina Čuk, v študijskem letu 2019/20 vpisana v 1. letnik magistrskega študijskega programa Grafične in interaktivne komunikacije, je raziskavo opravila na študijskem programu Tekstilno in oblačilno inženirstvo, v sklopu Evropskega projekta APPLAUSE UIA02-228 ter raziskovalnega programa Tekstilije in ekologija P2-0213. Rezultate je predstavila na dveh znanstvenih simpozijih in v izvirnem znanstvenem članku.

Povezava do publikacije

LOVRO IVANČIČ in JAN RUGELJ+

Novi načini rabe tekstilij in upodobitev interaktivnega interiera prihodnosti

Mentorja: prof. Marija Jenko in doc. dr. Marjan Jenko (FS, UL)

Oblikovalci, ki prepoznavajo hitro se razvijajoče tehnološke zmožnosti in se povezujejo z znanstvenimi disciplinami, so uspešnejši in izvirnejši v razvijanju bivalnih rešitev. Rešitve na področju znanosti so boljše, jasnejše in lepše v sodelovanju z umetniškimi področji.

Tekstilna instalacija, zametek novega načina rabe tekstilij, upodablja model interiera prihodnosti. Po vzoru naravnih sistemov je bila na podlagi številnih eksperimentov po umetniški poti ustvarjena tekstilna opna, ki je dala povod za razvoj njenega interaktivnega delovanja po tehnološki poti. Stena, ki jo lahko obiskovalci premikajo brez dotikanja, ustvarja čutno doživetje, ki s pomočjo domišljije zapelje človeka v drug, alternativen svet. V njem bo človek lahko neposredno vplival na obliko in videz prostora.

Lovro Ivančić se zavzema za ustvarjanje vzdušij, netipičnih zgodb in nenavadnih čutnih objektov, ki vodijo v spreminjanje dosedanjih videnj.

Povezava do publikacije

LUCIJA SLAPNIK+

Večmetodna raziskava polifaznih zapolnitev rdečih megalodontidnih školjk iz Krnskega pogorja

Mentor: prof. dr. Boštjan Rožič

Lucija Slapnik je bila v letu 2019-2020 vpisana v 2. letnik magistrske stopnje na študiju geologije, modulu Regionalna geologija in paleontologija.

V nagrajenem delu je Lucija z več suplementarnimi raziskovalnimi metodami preučila nenavadne, rdeče zapolnitve megalodontidih školjk v Krnskem pogorju. Delo je potekalo z dovoljenjem TNP-ja na lokaciji, ki je zaradi svoje lepote zaščitena kot naravna vrednota. Pri tem smo vzorčili na mestih izven osrednje točke in s tem ohranili osrednje območje nedotaknjeno.

Rdeče zapolnitve so tradicionalno razlagali v povezavi z bližnjimi neptunskimi dajki, vendar pa so rezultati raziskave razkrili veliko kompleksnejše zapolnjevanje, kjer se izmenjuje več generacij kalcitnih cementov, ki jim sledijo sedimentne zapolnitve. Le zadnja sedimentna zapolnitev je mogoče povezana z dajki, ostale pa so verjetno vezane na paleokras.

Povezava do publikacije

KATARINA TIHOLE+

Izdelava repelentnih premazov ter izdelkov za zaščito hrane pred insekti

Mentorica: doc. dr. Urška Vrabič Brodnjak

Katarina Tihole se je v letu 2013 vpisala na dodiplomski, univerzitetni študij Grafičnih in interaktivnih komunikacij, katerega je zaključila leta 2016. Istega leta se je vpisala na magistrski študij Grafičnih in interaktivnih komunikacij in ga je v roku, septembra leta 2019 zaključila z odliko.

V sklopu naloge je kandidatka izdelala funkcionalne grafične izdelke, obdelane s premazi različnih eteričnih olj, ki učinkovito delujejo pred vdori insektov. Prav tako lahko tovrstni izdelki zaščitijo prehrambno embalažo na trgovskih policah, v skladiščih in domovih. Raziskovalna naloga kandidatke predstavlja velik doprinos na področju zaščite embalaže in hrane (predvsem škrobnih živil) pred vdori insektov.

Povezava do publikacije

Pohvale za sodelovanje prejmejo študenti za nominirana dela v okviru tem za Prešernove nagrade študentom v letu 2020:

  • LUKA AVBELJ
    za delo Termodinamična analiza homogenosti kemijske sestave zlitine EN AW 2011 pred in po homogenizacijskem žarjenju. Mentorica: doc. dr. Maja Vončina.
  • MATIC BIZJAK
    za delo Oblikovanje kolekcije Nogomet balerine. Mentorica: prof. Almira Sadar.
  • NEŽA DOBROVOLJC
    za delo Razvijanje ilustracij na tekstilu s tehniko vezenja. Mentorica: prof. mag. Marjetka Godler.
  • ANŽE MRAK
    za delo Trajnostna kolekcija E2DDF3 brez odpadka. Mentorica: prof. Elena Fajt.
  • ULA POGOREVČNIK
    za delo Telesna dinamika v sozvočju s tekstilijami in teksturami. Mentorica: prof. mag. Marjetka Godler.
  • MIHA VONČINA
    za delo Razvoj metode za spremljanje homogenizacije aluminijevih zlitin z meritvijo električne upornosti. Mentor: prof. dr. Jožef Medved.

 

Priznanja za najboljše študente

Priznanja za najboljše študente v študijskem letu 2019/2020 prejmejo:

  • MOJCA ZOTLER
    študentka 1. letnika magistrskega študijskega programa 2. stopnje Geologija,
  • VALENTIN SKAZA
    študent 1. letnika magistrskega študijskega programa 2. stopnje Geotehnologija,
  • MITJA PRAZNIK
    študent 3. letnika univerzitetnega študijskega programa 1. stopnje Inženirstvo materialov,
  • AJA KNIFIC KOŠIR
    študentka 2. letnika magistrskega študijskega programa 2. stopnje Grafične in interaktivne komunikacije,
  • ALENKA MORE
    študentka 2. letnika magistrskega študijskega programa 2. stopnje Oblikovanje tekstilij in oblačil,
  • TOMAŽ ŽIGON
    študent 1. letnika magistrskega študijskega programa 2. stopnje Načrtovanje tekstilij in oblačil.

 

Priznanja za izjemne dosežke

Priznanja za izjemne dosežke v študijskem letu 2019/2020 prejmejo:

  • KLARA REŠETIČ in GAŠPER GAJŠEK
    za razstavo v Mali galeriji in nagrado Perspektivni na Mesecu oblikovanja 2020.
  • LOVRO RUPAR
    za soavtorstvo pri članku z naslovom: Mapping the thickness of Quaternary sediments in the Iška alluvial fan (Central Slovenia) using microtremor method (avtorja: Lovro RUPAR, Andrej GOSAR), v reviji Acta geodynamica et geomaterialia, ki je indeksirana v SCI.
  • KRISTJAN KRESNIK
    za soavtorstvo pri članku z naslovom: Effects of homogenization conditions on the microstructure evolution of aluminium alloy EN AW 8006, v reviji Metals, ki je indeksirana v SCI in uvrščena v 1A1 kategorijo.
  • skupina študentov: MAJA KOTAR, SARA KRAŠOVEC, KATARINA LIPUŠČEK, IVANA KATARINA MILINKOVIĆ, SINJA STRES, MATIC STRGAR, NINA VENE
    za projekt #ostaniNTF. Študenti so v času spomladanske epidemije skrbeli za dnevne objave na fakultetni spletni strani in družbenih omrežjih. V 40 objavah, ki so vključevale informativne, izobraževalne in aktivacijske vsebine so študenti pozitivno vplivali na počutje ostalih študentov in zaposlenih.

 
Iskrene čestitke vsem nagrajencem!

Skip to content

Ooops...

Uporabljate zastarelo / nepodprto različico brskalnika.
Za najboljšo uporabniško izkušnjo, prosimo nadgradite svoj brskalnik ali uporabite alternativne možnosti kot na primer Mozilla Firefox ali Google Chrome.