Erasmus+ praksa

Aktualna obvestila

4
Dec

Predstavitev Erasmus+ študijske izmenjave za leto 2024/25

4. 12. 2023, ob 13.42, napisal/-a Alenka Šalej Lah

Spoštovani študentje in študentke, obveščamo vas, da je bil objavljen razpis za odhod na Erasmus+ študijsko izmenjavo v študijskem letu 2024/2025. V sredo, 13.12.23 bo ob 13:30 uri, na Snežniški 5, v predavalnici 206, potekala predstavitev Erasmus+ študijske izmenjave in aktualnega razpisa za akademsko leto 2024/25 in pa Ersamus+ prakse. Vsi zainteresirani za študijsko izmenjavo ... Preberite več
28
Nov
V okviru ESA (Evropska vesoljska agencija) je odprtih več možnosti za sodelovanje študentov. Nekaj teh navajamo v nadaljevanju. Prosimo vas, da s tem seznanite zainteresirane študente oz. sodelavce. Za nekatere razpise je rok do konca novembra.Opozorili bi, da področje vesolja zajema najrazličnejša področja: od strojništva, novih materialov, kemije, biologije, zdravja, računalništva, elektronike in elektrotehnike, AI, ... Preberite več
22
Sept

Opravljanje Erasmus+ prakse Ciper 2024- Grafika

22. 9. 2023, ob 10.09, napisal/-a Alenka Šalej Lah

Posredujem informacijo o možnosti opravljanja Erasmus+ prakse na Cipru iz področja multimedijskih vsebin. Več informacij v spodnjem dopisu in PDF prilogi: Cyprus Wildlife Research Institute (https://www.cwri.net/) is a nonprofit nongovernmental organization established in north Cyprus with a focus on the protection of local species and habitats. We are contacting you because students from your Institution joined ... Preberite več
16
Jun

Razpis Erasmus+ praksa 23/24 (SMP)- ODPRT

16. 6. 2023, ob 11.03, napisal/-a Alenka Šalej Lah

Univerza v Ljubljani je objavila Razpis za praktično usposabljanje (SMP) v okviru projekta Erasmus+ KA 2023. Upravičeno obdobje razpisa je od 1.10.2022 do 30.9.2024. Trenutno je še vedno v teku tudi Razpis za praktično usposabljanje (SMP) v okviru projekta Erasmus+ KA 2022, ki pa se mu opravičeno obdobje izteče z 30.9.2022. Več informacij o razpisu najdete na spletni strani ... Preberite več
18
Apr

Razpis za Erasmus+ kratkoročne mobilnosti doktorskih študentov- ODPRT

18. 4. 2023, ob 9.19, napisal/-a Alenka Šalej Lah

Na odprt razpis (do porabe sredstev) se lahko prijavijo tisti doktorski študenti (3.stopnja), ki bodo kratkoročne doktorske mobilnosti z namenom študija ali prakse v tujini izvedli od 1. junija 2023 do najkasneje 30. junja 2024. Razpis bo objavljen tudi na spletni strani Univerze v Ljubljani pod aktualno, razpisi https://www.uni-lj.si/aktualno/razpisi/ ter v zavihku: https://www.uni-lj.si/mednarodno_sodelovanje_in_izmenjave/erasmus_kratkotrajne_mobilnosti_doktorskih_studentov/razpisi/ Univerza v ... Preberite več

Erasmus+ program omogoča finančno pomoč za opravljanje praktičnega usposabljanja študentov in mladih diplomantov (v času 1 leta po diplomiranju, prijava na SMP pa mora biti opravljena, ko ima študent še status), na eni izmed evropskih visokošolskih institucij ali v podjetju in s tem omogoča študentom nepozabno kulturno, jezikovno in zrelostno izkušnjo, osebnostno rast, nova znanstva in s tem večje možnosti za zaposlitev študentov.

Trenutni razpisi:

 • Odprta Erasmus+ študijsko izmenjavo (EU in ostale države) za akademskega leta 2024/2025 (rok 17.1.2024)!
 • Odprt (do porabe sredstev) je razpis za študijsko izmenjavo doktorskih študentov (3.st.) Erasmus+ za akademsko leto 2023/2024 (sprotne prijave)!
 • Odprt (do porabe sredstev) je razpis za Erasmus+ prakso 2023/24 (sprotne prijave)!
Kako se prijavim na Erasmus+ prakso?+

Univerza v Ljubljani je objavila razpis SMP – Erasmus+ praktično usposabljanje v tujini 2023/24 v okviru projekta Erasmus+ KA 2023, z upravičenim obdobjem izvajanja aktivnosti od 1.10.2023 do 30.9.2024. Razpis bo odprt do porabe sredstev! Pogoj za prijavo je že izbran delodajalec!

Trenutno je še vedno v teku tudi Razpis za praktično usposabljanje (SMP) v okviru projekta Erasmus+ KA 2022, ki pa se mu opravičeno obdobje izteče z 30.9.2022 (do tega datuma se mora praksa, ki je prijavljena na ta razpis tudi zaključiti).

Pogoji za prijavo na razpis so:

 • aktiven status študenta v celotnem času usposabljanja z izjemo diplomantov (več v razpisu pod točko 3.1.),
 • že izbran delodajalec,
 • izpolnjena Prijavnica za prakso (obrazec Prijava Erasmus+ SMP),
 • izpolnjen Študijski sporazum za prakso (obrazec Learning Agreement),
 • izpolnjena VIS prijava na Erasmus+ prakso in
 • motivacijsko pismo.

Obrazce najdete na dnu strani, dodatne informacije z navodili za prijavo pa so na voljo na tej strani. 

Za prijavo je nujno potreben digitalni podpis, zato si le-tega za lažjo prijavo prosim uredite!

Motivacijsko pismo mora zajemati naslednje informacije:

 • kako je delo, ki ga bo opravljal v času strokovnega praktičnega usposabljanja v tujini, povezano s področjem študija študenta na matični fakulteti;
 • kako bo strokovno praktično usposabljanje v tujini prispevalo k nadaljnjemu izobraževanju in/ali zaposljivosti;
 • opis institucije gostiteljice/podjetja in opis službe/oddelka (področje dela, število zaposlenih, leto ustanovitve …).

Dokumente oddate alenka.salej@ntf.uni-lj.si. Prijava mora biti oddana vsaj 1 mesec dni pred začetkom mobilnosti in ne več kot 2 meseca prej. Tedenske prijave bodo oddane s strani mednarodne pisane na UL vsak petek do 13:00.

Po oddaji vseh potrebnih dokumentov boste prejeli vsa nadaljnja navodila za spletno prijavo na portal UL, kjer boste zaprosili za finančno pomoč (Erasmus+ štipendijo). Spletna prijava za Erasmus+ finančno pomoč 2022 bo odprta predvidoma v drugi polovi maja.

Pri iskanju podjetij si lahko pomagate s povezavami (prva prijava mora biti opravljena na omrežju UL):

Prosim preverite verodostojnost podjetja, ki zaposluje samo Erasmus+ študente za opravljanje prakse (predvsem Španija)!

Erasmus prakso lahko študent opravlja v času poletnih počitnic, v času, ki je namenjen praktičnemu usposabljanju (VS program, 5. semester), v dodatnem letu oz. po dogovoru.

Pred odhodom v tujino si morate sami urediti zdravstveno zavarovanje.

Mogoče je tudi izvajanje Erasmus+ prakse na daljavo, vendar v tem primeru študentu ne pripada Erasmus štipendija.

Bolj natančna navodila so v Prijava in izbor.

Koordinator+

Koordinatorka za Erasmus+ praktično usposabljanje na Naravoslovnotehniški fakulteti:

dr. Alenka Šalej Lah
E-pošta: alenka.salej@ntf.uni-lj.si
Tel.: 01/20 03 289

Izkušnje študentov+

Na strani lahko preberete izkušnje naših študentov na Erasmus+ izmenjavi.

Splošne informacije o prijavi in izboru+

Natančen postopek prijave na prakso v tujino, z vsemi potrebnimi dokumenti, je objavljen na spletni strani Službe za mednarodno sodelovanje UL.

Opravljena mednarodna študijska praksa v tujini se prizna tudi na matični članici Univerze. Informacijo o praksi v tujini se obvezno vpiše v prilogo k diplomi v poglavje o informacijah o načinu študija in uspešnosti diplomanta.

Postopek prijave je vsako študijsko leto enak, spreminja se le rok oddaje prijavnic. Povzetek postopka se nahaja v zgornjih izbornih menijih.

Erasmus prakso lahko študent opravlja v času poletnih počitnic, v času, ki je namenjen praktičnemu usposabljanju (VS program, 5. semester) oz. po dogovoru.

Študent, ki si želi opravljati prakso v tujino, mora pred odhodom v tujino oddati ustrezno prijavnico, ki jo izpolni v sistemu VIS  (prijave so zgolj informativne narave in študenta še ne obvezujejo ničesar). Rok za oddajo prijav je enkrat letno in ga na podlagi erasmus razpisa, ki ga posreduje UL določi NTF (članica).

Skladno z navodili na obrazcu je potrebno priložiti potrdilo o opravljenih izpitih (dobite v referatu, zadostuje pa tudi izpis iz sistema VIS) in motivacijsko pismo (najmanj ena in največ dve strani).

Iz VIS-a natisnjeno/ PDF in podpisano ERASMUS prijavnico na študijsko prakso (skupaj s prilogami) morate oddati NTF koordinatorki za praktično usposabljanje, dr. Alenka Šalej Lah (Snežniška 5, 3. nadstropje, soba 316, alenka.salejlah@ntf.uni-lj.si).

Vsak prijavljeni študent je upravičen do dodelitve finančne pomoči (v primeru ostanka sredstev univerza omogoči tudi poznejše prijave; postopek naknadnih prijav je nekoliko drugačen in objavljen posebej v obvestilih).

Vse oddane prijave se nato pregledajo in oddajo na UL. S tem je njihova prijava na študijsko prakso v tujini odobrena, o čemer se študente tudi obvesti.

Več o prijavi in izboru si preberite na strani Mednarodne pisarne UL.

Iskanje delodajalca v tujini+

Študent si delodajalca v tujini poišče sam. Dejavnost podjetja mora bit v skladu s smerjo študija študenta. Vsaj 14 dni pred odhodom na prakso morajo podjetje, študent in  fakulteta izpolniti pogodbo Študijski sporazum (Learning Agreement). Obrazec, skupaj z navodili za izpolnjevanje najdete tukaj.

Študijski sporazum najprej izpolneta in podpišeta študent in podjetje, kot zadnje pa ob pregledu celotne vsebine sporazum dopolne in potrdi še fakulteta oz. koordinatorka za Erasmus+ praktično usposabljanje, dr. Mirjam Leskovšek.

Pri iskanju podjetij si lahko pomagate s povezavami tukaj in tukaj.

Prosim preverite verodostojnost podjetja, ki zaposluje samo Erasmus+ študente za opravljanje prakse (predvsem Španija)!

O trajanju in omejitvah erasmus+ prakse si preberite več na strani Mednarodne pisarne UL.

Zaprositev za Erasmus+ štipendijo+

Nato študent na spletnem portalu UL odda izpolnjen Študijski sporazum, s čimer UL zaprosi za Erasmus+ finančno pomoč (navodila za oddaje spletne prijave prejmete pri koordinatorki erasmus prakse) in po uspešno oddani dokumentaciji z UL sklene in podpiše Pogodbo o financiranju. Koordinatorka na UL za finančno pomoč in spletno prijavo na UL je: Urška Ravnik, Služba za mednarodno sodelovanje UL, Kongresni trg 12, Ljubljana Tel: 01 2418 572, urska.ravnik@uni-lj.si

Poleg izpolnjenega Študijskega sporazuma odda še:
– fotokopijo bančne izkaznice in
– potrdilo o šolanju (iz katerega je razvidno, da imate v času prakse status študenta) ter
– potrdilo o opravljenem jezikovnem preverjanju OLS (poziv prejme študent po izpolnitvi spletne vloge; več o jezikovnem preverjanju najdete na spletni strani Mednarodne pisarne UL).

Pri tem je pomembno, da študent vse potrebne dokumente Službi za mednarodno sodelovanje UL odda vsaj 10 dni pred odhodom na prakso.

Podrobne informacije o višini štipendije najdete na strani Mednarodne pisarne UL.

Po vrnitvi iz tujine+

Po opravljeni praksi v tujini študent Službi za mednarodno sodelovanje UL odda:
– potrdilo o opravljenem praktičnem usposabljanju /Confirmation of Erasmus+ traineeship (“After the mobility” del Študijskega sporazuma)
– končno poročilo in
– potrdilo o drugem jezikovnem preverjanju OLS ter

Oddaja dokumentacije v referat OTGO+

Za potrebe referata OTGO študent pred ali po prihodu iz tujine v referat OTGO odda tudi izpolnjen obrazec Prijave odhoda na prakso, na podlagi katerega se usposabljanje v tujini zabeleži v diplomsko delo študenta. Obrazec najdete spodaj.

Skip to content

Ooops...

Uporabljate zastarelo / nepodprto različico brskalnika.
Za najboljšo uporabniško izkušnjo, prosimo nadgradite svoj brskalnik ali uporabite alternativne možnosti kot na primer Mozilla Firefox ali Google Chrome.