Erasmus+ študijska izmenjava

Aktualna obvestila

14
Dec
Obveščam vas, da je zunaj tudi razpis za zbiranje kandidatov za fizične/kombinirane dolgoročne mobilnosti študentov z namenom študija v partnerskih državah regije 13 in 14 ter v tretjih državah, ki NISO pridružene programu Erasmus za študijsko leta 2024-2025. Tu gre za možnosti odhodnih mobilnosti študentov na partnerske institucije v državah: Ferski otoki, Švica, Velika Britanija, ... Preberite več
4
Dec

Predstavitev Erasmus+ študijske izmenjave za leto 2024/25

4. 12. 2023, ob 13.42, napisal/-a Alenka Šalej Lah

Spoštovani študentje in študentke, obveščamo vas, da je bil objavljen razpis za odhod na Erasmus+ študijsko izmenjavo v študijskem letu 2024/2025. V sredo, 13.12.23 bo ob 13:30 uri, na Snežniški 5, v predavalnici 206, potekala predstavitev Erasmus+ študijske izmenjave in aktualnega razpisa za akademsko leto 2024/25 in pa Ersamus+ prakse. Vsi zainteresirani za študijsko izmenjavo ... Preberite več
4
Dec

Razpis za odhod na Erasmus+ študijsko izmenjavo 2024/ 2025

4. 12. 2023, ob 13.30, napisal/-a Alenka Šalej Lah

Spoštovani študentje in študentke, obveščamo vas, da je bil objavljen razpis za odhod na Erasmus+ študijsko izmenjavo v študijskem letu 2024/2025. Razpis bo objavljen tudi na spletni strani Univerze v Ljubljani pod aktualno, razpisi https://www.uni-lj.si/aktualno/razpisi/ ter v zavihku: https://www.uni-lj.si/mednarodno_sodelovanje_in_izmenjave/erasmus_plus_mobilnost_studentov_za_studij/razpisi/ Prijave na razpis bodo odprte do 17.1.2024! Vse informacije v zvezi z prijavo na razpis najdete ... Preberite več

O izmenjavi

Program Erasmus+ študentu omogoča, da del rednih študijskih obveznosti na kateri koli stopnji študija (vključujoč pripravo diplomskih, magistrskih ali doktorskih nalog, a izključujoč raziskovalno delo, ki ni neposredna študijska obveznost), namesto na matični instituciji opravi na partnerski instituciji v tujini.

Oglejte si prispevke naših študentov na izmenjavi!

Trenutni razpisi:

 • Odprta Erasmus+ študijsko izmenjavo (EU in ostale države) za akademskega leta 2024/2025 (rok 17.1.2024)!
 • Odprt (do porabe sredstev) je razpis za študijsko izmenjavo doktorskih študentov (3.st.) Erasmus+ za akademsko leto 2023/2024 (sprotne prijave)!
 • Odprt (do porabe sredstev) je razpis za Erasmus+ prakso 2023/24 (sprotne prijave)!

Natančno si preberite vsa poglavja!

Vabljeni k prijavi!

Pomembne informacije

S kom urejam izmenjavo?+

Pred odhodom na izmenjavo kontaktirajte koordinatorko študijskih izmenjav in področnega koordinatorja, s katerimi boste dogovorili vse potrebno.

Koordinatorka programa Erasmus+ študijske izmenjave in praktično usposabljanje na Naravoslovnotehniški fakulteti

dr. Alenka Šalej Lah
E-pošta: alenka.salej@ntf.uni-lj.si
Tel.: 01/20 03 289

Koordinatorji študijskih izmenjav po oddelkih

ODDELEK ZA GEOLOGIJO (OG)
doc. dr. Luka Gale
E-pošta: luka.gale@ntf.uni-lj.si
Tel.: 01/24 45 402

ODDELEK ZA GEOTEHNOLOGIJO, RUDARSTVO IN OKOLJE (OGRO)
doc. dr. Jože Kortnik
E-pošta: joze.kortnik@guest.arnes.si
Tel.: 01/47 04 626

ODDELEK ZA MATERIALE IN METALURGIJO (OMM)
doc. dr. Matjaž Knap
E-pošta: matjaz.knap@ntf.uni-lj.si
Tel.: 01/20 00 419

ODDELEK ZA TEKSTILSTVO, GRAFIKO IN OBLIKOVANJE (OTGO)

Področna koordinatorka za tekstilstvo in izmenjave študentov:
doc. dr. Mateja Kert
E-pošta: mateja.kert@ntf.uni-lj.si
Tel.: 01/20 03 234

Področni koordinator za informacijsko in grafično tehnologijo:
doc. dr. Nace Pušnik
E-pošta: nace.pusnik@ntf.uni-lj.si
Tel.: 01/20 03 242

Področna koordinatorka za modno oblikovanje:
red. prof. Marija Jenko
E-pošta: marija.jenko@ntf.uni-lj.si
Tel.: 01/20 03 249

Kam grem lahko na izmenjavo?+

Aktualne pogodbe po smereh študija:

Na dnu strani so v priponki objavljene vse aktualne pogodbe z institucijami, na katere greste lahko na izmenjavo.

Za smer Grafika dobite več informacij tudi tukaj.

*Pri NAKNADNEM razpisu, ki velja za 2. semester akademskega leta 2023/24 se lahko prijavite na fakultete, ki še nimajo zapolnjenih mest s 1. prijavo (kontaktirajte koordinatorja)!

Kakšne so izkušnje študentov?+

Na strani si lahko preberete nekaj prispevkov o izkušnjah študentov na izmenjavi.

Pogosta vprašanja (FAQ)+

Na spletni strani Univerze v Ljubljani najdete pogosta vprašanja in odgovore, vezane na izmenjavo.

Časovnica izmenjav+

Na tej spletni strani najdete okvirno časovnico glede rokov za izvedbo izmenjave.

Navodila za prijavo

Tu najdete natančen postopek prijave na študijsko izmenjavo v tujino, z vsemi potrebnimi dokumenti (spodaj).

Postopek prijave in izbora je objavljen tudi na spletni strani Službe za mednarodno sodelovanje UL.

Kako se prijavim na izmenjavo?+

Študent, ki se prijavlja na študijsko izmenjavo v tujino za akademsko leto 2024/25, kjer bo opravljal izpite ali druge obveznosti (priprava diplomskega dela) iz svojega študijskega programa, mora oddati ustrezno prijavnico, ki jo izpolni v sistemu VIS (PRIJAVA NA IZMENJAVO) do 17.1.2024!

Iz VIS-a in podpisano ERASMUS prijavnico na študijsko izmenjavo skupaj s prilogami morate oddati dr. Alenki Šalej Lah (pisarna K-316, Snežniška 5) do vključno 17.1.2024 (lahko tudi v digitalni obliki na alenka.salej@ntf.uni-lj.si).

**ZAPRT RAZPIS-Študent, ki se prijavlja na NAKNADNI razpis za študijsko izmenjavo v tujino za poletni semester 2023/24, kjer bo opravljal izpite ali druge obveznosti (priprava diplomskega dela) iz svojega študijskega programa, mora oddati ustrezno prijavnico, ki jo izpolni v sistemu VIS (PRIJAVA NA IZMENJAVO) do 11.10.2023!

**ZAPRT RAZPIS- Iz VIS-a podpisano ERASMUS prijavnico na NAKNADNI razpis za študijsko izmenjavo morate skupaj s prilogami oddati dr. Alenki Šalej Lah (pisarna K-316, Snežniška 5) do vključno 11.10.2023 (lahko tudi v digitalni obliki na alenka.salej@ntf.uni-lj.si).

Prijava mora vsebovati:

 • Podpisan prijavni obrazec, ki ga izpolnite v aplikaciji VIS.
 • Motivacijsko pismo, ki ga naložite v VIS  (1-2 strani).
 • Potrdilo o opravljenih izpitih izvozite iz VIS-a: MOJI PODATKI – Potrdilo o opravljenih izpitih.
  Za študente 1. letnika druge stopnje potrdilo o opravljenih izpitih na 1. stopnji pripravimo v referatu (če ste študij končali na NTF).

Za več informacij se obrnite na koordinatorje.

**Pri NAKNADNEM razpisu, ki velja za 2. semester akademskega leta 2023/24 se lahko prijavite na fakultete, ki še nimajo zapolnjenih mest s 1. prijavo (kontaktirajte koordinatorja)!

Za študente s področja grafike velja, da pred izbiro univerze obvezno kontaktirate doc. dr. Nace Pušnik.

Doktorski študenti

Dokumente oddate alenka.salej@ntf.uni-lj.siPrijava mora biti oddana vsaj 1 mesec dni pred začetkom mobilnosti in ne več kot 2 meseca prej. Tedenske prijave bodo oddane s strani mednarodne pisane na UL vsak petek do 13:00.

Z morebitnimi vprašanji glede izmenjave se obrnite na dr. Alenko Šalej Lah (alenka.salej@ntf.uni-lj.si), tel. 01/1 2003289.

Kako izbrati predmete za izmenjavo in katere dokumente je potrebno urediti pred izmenjavo?+
 • obrazec Prijava odhoda na izmenjavo
 • Učni sporazum za študijsko izmenjavo (Learning Agreement)

V primeru, da boste sprejeti na izmenjavo, morate izpolniti Učni sporazum za študijsko izmenjavo (Learning Agreement) in obrazec Prijava odhoda na izmenjavo, ki ju izpolnite s pomočjo vašega oddelčnega koordinatorja (izbira predmetov)!

V študentski referat je potrebno oddati obrazec Prijava_odhoda_na_izmenjavo!

Če pride do sprememb pri izboru predmetov (spremembe v Učnem sporazumu),  se obrazec Prijava odhoda na izmenjavo še 1x izpolni in pošlje v referat!

Študenti Oblikovanja tekstilij in oblačil ter tisti študenti Grafike, ki morajo za izmenjavo na tujo fakulteto predložiti portfolio, oddajo Prošnjo za odobritev opravljenih obveznosti na študijski izmenjavi v tujini najkasneje do 31. 7. (izmenjava v zimskem semestru) oz. do 31. 1. (izmenjava v letnem semestru).

V primeru, da po podpisanem študijskem načrtu, ko študent že biva v tujini, pride do spremembe v naboru predmetov (spremembe v LA) ali podaljšanju izmenjave, mora študent o tem takoj obvestiti oddelčnega koordinatorja in referat ter poslati (lahko tudi po mailu) v potrditev nov študijski načrt (obrazec prijava odhoda) in Learning Agreement! Originalni obrazec prinesete v referat  po zaključeni izmenjavi.

Minimalno število kreditnih točk, ki jih mora študent pridobiti v tujini v enem semestru je 30, v enem letu pa 60. Izjema so lahko študentje, ki odhajajo na izmenjavo v poletnem semestru zaključnega letnika in v tujini ne pripravljajo tudi diplomskega dela. Pri teh se od 30 oz. 60 kreditnih točk odštejejo kreditne točke, ki so v programu namenjene za izdelavo zaključnega dela.

Absolventi lahko v tujini opravljajo samo pripravo diplomskega dela. Ostale obveznosti po študijskem programu ter zagovor diplome morajo opraviti na matični fakulteti.

Ne pozabite urediti zdravstvenega (osnovno ali dodatno) zavarovanja za tujino!

Priporočamo tudi, da si uredite Evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja.

 

 

Kako pripraviti učni sporazum - Learning Agreement? +

Po odobritvi seznama predmetov za izmenjavo študent pripravi študijski sporazum (Learning Agreement).

Learning Agreement

*V primeru, da po podpisanem študijskem načrtu, ko študent že biva v tujini, pride do spremembe v naboru predmetov (spremembe v LA) ali podaljšanju izmenjave, mora študent o tem takoj obvestiti oddelčnega koordinatorja in referat ter poslati (lahko tudi po mailu) v potrditev nov študijski načrt (obrazec prijava odhoda) in Learning Agreement! Originalni obrazec prinesete v referat  po zaključeni izmenjavi.

Znanje angleškega jezika - OLS platforma+

Če nimate potrdila o znanju angleškega jezika lahko to opravite preko OLS, Online Language Support- Portal spletne jezikovne podpore.

Portal ponuja vrsto interaktivnih in privlačnih dejavnosti učenja jezikov, ki pomagajo udeležencem pri učenju novega jezika ali obvladovanju jezika, ki ga že poznajo.  Najboljši del je, da je zasnovan posebej za potrebe vsakega udeleženca. To pomeni, da bodo lahko uživali v edinstveni izkušnji učenja jezikov.

Za uporabo novega OLS udeleženci kliknite tukaj za začetek.

Prvi korak je prijava v EU login račun. Že za ta prvi korak, prijave v sistem, na portalu obstaja uvodni modul: “Welcome to EU Academy“.

Trenutno je na portalu dosegljivih več evropskih jezikov, vendar se bo portal stalno nadgrajeval in dopolnjeval, tako da lahko kmalu pričakujete vse uradne jezike Evropske unije in tudi razširitev za ostale svetovne jezike.

Ko boste ustvarili EU login račun, greste sem, če boste opravili preverjanje iz angleškega jezika, https://academy.europa.eu/local/euacademy/pages/course/assessment-overview.php?title=english-placement-test

(če potrebujete preverjanje iz drugega jezika, ne angleškega, ga najlažje najdete tako, da v orodno vrstico za iskanje vpišete ime jezika in placement test, npr german placement test).

Običajno študenti opravljate preverjanje iz jezika, v katerem poteka glavnina predavanj, in to je največkrat angleščina, lahko pa se odločite tudi za jezik države, v kolikor tuja institucija od vas ne zahteva dokazila o specifičnem jeziku.

Desno se klikne do dejanskega testa:

 

Ko končate s testom, je desno spodaj (pod zelenimi kvadrati) en gumb »Finish review« in klik vas vodi na novo stran, kjer vidite rezultat vašega preverjanja.

Nato shranite certifikat in ga naložite v spletno prijavo za Erasmus+ finančno pomoč.

Katere dokumente je potrebno predložiti v referat po vrnitvi iz izmenjave?+
 • Confirmation of Erasmus Mobility
 • Transcript of Records

Študent po vrnitvi iz tujine (najkasneje v roku 10-ih dni) v REFERAT za študentske zadeve prinese kopijo potrdila o izmenjavi  Confirmation of Erasmus Mobility iz katerega je razvidno trajanje izmenjave.

Čim prej oz. najkasneje v dveh tednih po vrnitvi mora študent dostaviti tudi originalno potrdilo o opravljenih obveznostih (Transcript of Records), iz katerega je razvidno, katere predmete je uspešno opravil na izmenjavi, kakšne oceno je dobil ter obrazložitev sistema ocenjevanja (Grading Scale). Temu priložite še prevod predmetov (imena) v slovenščino.

Če je študent na izmenjavi opravil obveznosti, ki niso bile predhodno odobrene, mora za njihovo priznanje po vrnitvi iz izmenjave v referat vložiti Prošnjo za priznavanje obveznosti, ki ji priloži:

 • kratek opis opravljenih predmetov
 • potrdilo o opravljenih izpitih v tujini (Transcript of Records)
Skip to content

Ooops...

Uporabljate zastarelo / nepodprto različico brskalnika.
Za najboljšo uporabniško izkušnjo, prosimo nadgradite svoj brskalnik ali uporabite alternativne možnosti kot na primer Mozilla Firefox ali Google Chrome.