48. skok čez kožo

V soboto, 1. aprila, je v Grand Hotelu Union potekala tradicionalna prireditev 48. Skok čez kožo. Skok čez kožo je stanovska prireditev, ki jo organizirajo študenti Naravoslovnotehniške fakultete, in sicer z Oddelka za geotehnologijo, rudarstvo in okolje, Oddelka za materiale in metalurgijo ter Oddelka za geologijo. Začetki tradicije na Univerzi v Ljubljani segajo v leto 1923, ko je bil Skok na takrat imenovani Fakulteti za naravoslovje in tehnologijo izveden prvič. Letos smo tako praznovali že 100. obletnico Skoka čez kožo.

Skok čez kožo se je na Naravoslovnotehniški fakulteti začel ob 10. uri zjutraj, ko so na malem Skoku skočili študentje zaključnih letnikov, ki se niso mogli udeležiti velikega Skoka v Grand Hotelu Union. Letos so se Skoka udeležili tudi gostujoči študentje iz Zagreba in Prijedora. Prireditev se je po krajšem premoru nadaljevala ob 14. uri s sprevodom skakačev po Ljubljani. S petjem in korakanjem smo se sprehodili po ljubljanskih ulicah in se ustavili pred univerzo, mestno hišo ter na koncu še na Prešernovem trgu.

Ob 19. uri se je nato začel uradni del velikega Skoka čez kožo z uvodom fanfar Pihalnega orkestra Premogovnika Velenje, ki naznanijo začetek slavnostnega Skoka čez kožo. Začetnim nagovorom je sledil tradicionalen prevzem »oblasti« Prezidija, ki je vodil celotno dogajanje. Na letošnjem 48. Skoku čez kožo so stanovski kolegi v svoje vrste sprejeli 16 montanistov. Med njimi je bilo 13 skakačev zaključnih letnikov, častni skok pa sta opravila rektor Univerze v Ljubljani, prof. dr. Gregor Majdič, ter zaslužni profesor Franc Vidergar. Skok je najprej opravil brucmajor, ki je vsem skakalcem pokazal, kako uspešno opraviti skok. Vsak izmed njih se je moral povzpeti na sod, kjer se je predstavil občinstvu s svojimi generalijami in geslom, po uspešnem zagovoru spil vrček piva in skočil čez kožo. Po skoku je vsakega skakača pričakal njegov boter, ki ga je ovil s kožo in mu čestital za uspešno opravljen skok. Letos je dogodek obiskalo približno 360 obiskovalcev. Po uradnem delu dogodka je sledila večerja in zabava ob živi glasbi.

Prepričani smo, da je takšno tradicijo potrebno ohranjati še naprej, med drugim tudi zato, ker je bilo navdušenje nad dogodkom očitno prisotno na vsakem koraku. Ponosni smo, da smo tovrstno prireditev lahko izpeljali in upamo, da jo enako uspešno izpeljejo tudi naslednje generacije.

 

Predsednik in podpredsednik skokovnega odbora 48. Skoka čez kožo, Jošt Iršič in Gašper Krek

Avtorice slik so: Lara Kocbek, Lucija Petrovčič in Teja Medvešček.

Skip to content

Ooops...

Uporabljate zastarelo / nepodprto različico brskalnika.
Za najboljšo uporabniško izkušnjo, prosimo nadgradite svoj brskalnik ali uporabite alternativne možnosti kot na primer Mozilla Firefox ali Google Chrome.