Aktualne informacije o ukrepih povezanih s COVID-19

Glede na trenutno epidemiološko situacijo se priporoča upoštevanje osnovnih preventivnih ukrepov za zmanjševanje nevarnosti okužbe, kot so prezračevanje in ohranjanje medsebojne razdalje, predvsem pa, da ob bolezenskih znakih ostanete doma in se redno samotestirate. Maske za študente in predavatelje niso obvezne, po lastni presoji pa jih seveda lahko smiselno uporabljate. Študenti lahko teste za samotestiranje dobijo v lekarnah brezplačno.

Povzetek priporočil Vlade RS:
– uporaba maske tipa IIR ali tipa FFP2/N95 v zaprtih javnih prostorih, zdravstvu in v domovih starejših občanov,
– higiena rok ter kašljanja in kihanja,
– vzdrževanje medsebojne razdalje,
– izogibanje dotikanju obraza (oči, nosu in ust),
– učinkovito prezračevanje zaprtih prostorov,
– v primeru znakov in simptomov okužbe s SARS-SoV-2 je potrebno ostati doma,
– testiranje ob sumu na okužbo,
– cepljenje proti covidu-19.

Strokovnjaki priporočajo uporabo medicinske obrazne maske tipa IIR ali masko tipa FFP2/N95. Uporaba zaščitnih mask je priporočena vsem osebam pri uporabi sredstev javnega prevoza in zaprtih javnih prostorih.

Ustvarjanje QR kode za organizatorje in obiskovalce dogodkov

Nova različica aplikacije omogoča prostovoljno in anonimno ustvarjanje QR kode za dogodke različne narave (prireditve, dogodki, obisk restavracij in trgovin, predavanja, predstave, koncerti ipd.) z namenom zagotavljanja večje varnosti za vse udeležence dogodkov in organizatorje. QR koda dogodka vsebuje zaščitene in varno ter anonimno shranjene podatke o dogodku (opis, kraj in čas trajanja dogodka). Organizator dogodka lahko ustvarjeno QR kodo namesti in natisne na vidno mesto dogodka. Prav tako lahko QR kodo organizator obiskovalcem prikaže na pametnem telefonu. Uporabnikom, ki opravljajo dejavnost z ustaljenim urnikom delovanja, priporočamo, da vsak dan izven delovnega časa ustvarijo novo QR kodo. Udeleženci dogodka elektronsko ali natisnjeno QR kodo skenirajo in so na ta način, v kolikor se kasneje pri prijavljenemu ugotovi potrjena okužba, obveščeni o možnem tveganem stiku.

Beleženje izpostavljenosti se na pametnem telefonu izvaja izključno od trenutka potrditve beleženja stikov, kajti evidentiranje stikov »za nazaj« ni mogoče. V primeru prejema informacije o potrjeni okužbi, je preverjanje te informacije z ostalimi stiki omejeno le na čas, ko aplikacija na posameznem telefonu dejansko deluje. Beleženje izpostavljenosti se iz dnevnika izpostavljenosti samodejno izbriše po 14 dneh.

V Dnevniku srečanj lahko osebe, ki imajo nameščeno aplikacijo, spremljajo srečanja, ki so jih ustvarile z ostalimi osebami. Dnevnik srečanj omogoča lokalno hrambo podatkov na pametnem telefonu o srečanjih v obdobju 16 dni.

 

 

 

 

Skip to content

Ooops...

Uporabljate zastarelo / nepodprto različico brskalnika.
Za najboljšo uporabniško izkušnjo, prosimo nadgradite svoj brskalnik ali uporabite alternativne možnosti kot na primer Mozilla Firefox ali Google Chrome.