Kovinski sijaj v očeh finalistk Miss Slovenija 2020

Tako kot je Janez Vajkard Valvasor leta 1687 podrl stereotip o izdelavi tankostenskih ulitkov, tudi projekt Miss Slovenije 2020 podira stereotipe o pretežno moških poklicih. S sloganom: »Podpirajmo slovensko in podprimo Slovenijo«, želimo finalistkam letošnjega izbora in tudi vsej Sloveniji predstaviti zanimive in deficitarne poklice.

V ta namen so si finalistke Miss Slovenija 2020 v sredo 8.7.2020 ogledale razstavo z naslovom: »Ko zapoje kovina – tisočletja metalurgije na Slovenskem«, ki jo je pripravil Narodni muzej Slovenije v sodelovanju z Naravoslovnotehniško fakulteto Univerze v Ljubljani. Letošnje finalistke so tako spoznale bogato zgodovino metalurgije na slovenskih tleh, ter pomen izobrazbe metalurgov v slovenskem gospodarstvu.

Po besedah predstojnika oddelka za Materiale in metalurgijo prof. dr. Gorana Kuglerja: »Doma imamo praktično vse metalurške tehnologije, ki izdelujejo in predelujejo izdelke iz vseh zlitinskih skupin,« je predstavljena panoga v Sloveniji izjemno perspektivna. Metalurško izobraženi inženirke in inženirji so na trgu dela iskani, saj je dodal: »Kadri s področja materialov in metalurgije imajo široko ter uporabno interdisciplinarno znanje in pridobljene veščine, ki temeljijo na naravoslovju in tehnologijah, hkrati pa so enostavno zaposljivi in zelo iskani predvsem doma«.

Metalurgija je znanstvena veda, ki se ukvarja s pridobivanjem, predelovanjem in razvojem kovinskih materialov.  Skozi zgodovino se je človek nenehno srečeval s pridelavo in obdelavo kovin, zato so tudi zgodovinska obdobja poimenovana po kovina.

Vsak, ki se je ukvarjal s to vedo, je bil zelo spoštovan. Včasih, so ljudje kot nepoznavanje le-te označili za magijo. Danes je na področju Evropske unije metalurgija največji tehnični sektor. V Sloveniji pa predstavlja kar 20 % bruto domačega proizvoda.

1 . spremljevalka Miss Slovenije 2019 Tinkara Smolar dipl. inž. mater. je močno vpletena v ta poklic. Kot bodoča magistra metalurgije spoštuje tradicijo svoje družine v kovinsko predelovalni industriji. S svojim delom in trudom želi prikazati Sloveniji, da je v metalurgiji dovolj prostora za ženske in seveda ovreči misel večine, da je poklic povezan z umazanim delom. Kot je dejala sama: »Slovenija ima veliko možnosti za zaposlitev, vendar je za to včasih potrebno pobrskati po zgodovini«, želi poudariti in hkrati promovirati metalurgijo kot pravo izbiro za uspešno življenjsko kariero.

Skip to content

Ooops...

Uporabljate zastarelo / nepodprto različico brskalnika.
Za najboljšo uporabniško izkušnjo, prosimo nadgradite svoj brskalnik ali uporabite alternativne možnosti kot na primer Mozilla Firefox ali Google Chrome.