Samotesiranje s HAG testi za študente

Vlada RS  sprejela nov odlok, ki spreminja sistem testiranja (Odlok o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja za zajezitev širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2, Ur. l. RS št. 142 z dne 4. 9. 2021).

Odlok predvideva samotestiranje tudi za študente.
Bistveni povzetki:

  1. člen:: (3) Študenti ter udeleženci izobraževanja odraslih obvezno izvajajo testiranje s testi HAG za samotestiranje za potrebe izvajanja vzgojno-izobraževalnega ali študijskega programa, pri čemer se samotestiranje opravi v domačem okolju.

              (6) Osebi iz tega člena pripada pet testov HAG za samotestiranje na mesec, ki jih sama ali njeni starši ali zakoniti zastopniki pridobijo v lekarni po predložitvi kartice zdravstvenega zavarovanja ali po predložitvi potrdila o šolanju in osebnega dokumenta, če je oseba tujec in nima kartice zdravstvenega zavarovanja. Če je oseba študent, udeleženec izobraževanja odraslih, udeleženec športnih programov ali športno rekreativne dejavnosti, poleg kartice zdravstvenega zavarovanja predloži tudi potrdilo o šolanju in osebni dokument oziroma potrdilo o udeležbi v športnih programih ali športno rekreativni dejavnosti.

  1. člen: (1) Samotestiranje se izvaja s testi HAG za samotestiranje, ki so s strani proizvajalca namenjeni za samotestiranje in za katere je proizvajalec pridobil CE certifikat priglašenega organa s sedežem v EU.

       (2) Rezultata testiranja s testom HAG za samotestiranje se ne vnaša v CRPP in se ga ne uporablja za pridobitev EU DCP.

       (3) V primeru pozitivnega rezultata testirana oseba obvesti osebnega zdravnika, ki jo napoti na potrditev z metodo PCR.

      (4) Ob sumu ali potrjenem primeru okužbe z virusom SARS-CoV-2 v vzgojno-izobraževalnem zavodu vodstvo zavoda ravna v skladu z navodili Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Pomembna novost je, da z današnjim dnem – s ponedeljkom, 6. 9. 2021, ni več zagotovljenega brezplačnega testiranja za študente UL. Posledično testiranja v Rožni dolini odpadejo, samoplačniška so možna med drugim tudi na točki za Bežigradom.

Navedeno ne vpliva na tiste, ki pogoj PCT izpolnjujete na podlagi cepljenja ali prebolevnosti.

Ukrepi veljajo do preklica oziroma novih navodil. Podrobnosti glede izvedbe študijskega procesa ta trenutek še niso znanje.

Skip to content

Ooops...

Uporabljate zastarelo / nepodprto različico brskalnika.
Za najboljšo uporabniško izkušnjo, prosimo nadgradite svoj brskalnik ali uporabite alternativne možnosti kot na primer Mozilla Firefox ali Google Chrome.