SARS-CoV-2: Navodila za izvedbo študijskega procesa in ravnanje v primeru osebnih okužb študentov ali zaposlenih

Študijski proces v študijskem letu 2021/2022 poteka po urniku v prostorih NTF. Izvajanje oblik študijskega procesa na daljavo se prakticira v primeru, ko izvajalec študijskega procesa zaradi utemeljenih razlogov (izolacija, samoizolacija) ne more izvajati študijskega procesa v prostorih fakultete ali je izvedbo zaradi trenutnih razmer potrebno prilagoditi in ko ta oblika izvajanja ne vpliva na kakovost podajanja študijskih vsebin.

Preverjanje pogoja PCT+

Za vstop v prostore UL NTF in za udeležbo v študijskem procesu mora oseba izpolnjevati enega od PCT pogojev (P – prebolevnost, C – cepljenost, T – testiranost). Pogoj PCT na vstopnih točkah preverjajo s strani dekana pooblaščene osebe. Ob vhodu v prostore fakultete je obvezno razkuževanje rok.

Izkazovanje PCT pogoja:

  • Pogoj prebolevnosti bolezni covida-19 oseba izkaže s potrdilom o pozitivnem izvidu PRC-testa, ki je starejši od deset dni in ni starejši od 180 dni ALI s covidnim potrdilom EU v digitalni ali papirnati obliki, opremljenim s QR kodo ALI slovenskim covidnim potrdilom*. Ob predložitvi potrdila mora oseba predložiti tudi veljavni osebni dokument s fotografijo (npr. osebna izkaznica, vozniško dovoljenje).

* Slovenija s 1. februarjem 2022 uvaja slovensko covidno potrdilo o pozitivnem rezultatu hitrega testa (HAG). Razlika med potrdilom EU in novim slovenskim covidnim potrdilom je ta, da covidno potrdilo EU začne veljati enajsti dan po potrditvi pozitivnega rezultata hitrega testa (HAG), medtem ko slovensko covidno potrdilo začne veljati sedmi dan ali enajsti dan za osebe, ki izolacije niso skrajšale. Slovensko covidno potrdilo velja samo v Sloveniji, ne velja v drugih državah in ne veljalo za prehod državne meje. Slovensko covidno potrdilo je opremljeno s QR kodo, glede podatkov pa se razlikuje le v tem, da bo na slovenskem potrdilu izpisano, da je bil rezultat hitrega testa pozitiven.

  • Pogoj cepljenosti oseba izkaže z izpolnjeno pripravljeno kartico proizvajalca ali cepilnega mesta ALI vpisom v knjižico o cepljenju ALI izdanim potrdilom o opravljenem cepljenju ALI evropsko digitalno covidno potrdilo, opremljenim s QR kodo ob sočasni predložitvi veljavnega osebnega dokumenta s fotografijo.
  • Pogoj testiranosti oseba izkaže z negativnim rezultatom testa HAG, ki ni starejši od 48 ur (za uporabnike storitev in za vstop v Slovenijo ne sme biti starejši od 24 ur) ALI z negativnim rezultatom testa PCR, ki ni starejši od 72 ur (za uporabnike storitev in za vstop v Slovenijo ne sme biti starejši od 48 ur) ALI z evropskim digitalnim covidnim potrdilom ob sočasni predložitvi veljavnega osebnega dokumenta s fotografijo.

Študenti, ki enega od navedenih pogojev PCT ne izpolnjujejo, se morajo od 8. 11. 2021 testirati s HAG testi za samotestiranje v prostorih fakultete (prostori so v ta namen ustrezno označeni). Testirajo se 3-krat tedensko, oziroma, če je ritem predavanj drugačen na 48 ur. Zaposleni, ki enega od navedenih pogojev PCT ne izpolnjujejo se od 1. 11. 2021 samotestirajo 3-krat tedensko (v ponedeljek, sredo in petek), oziroma na 48 ur. Tako študenti kot zaposleni, ki se samotestirajo, morajo voditi evidenco samotestiranj na evidenčnem listu, s katerim dokazujejo izpolnjevanje pogojev za vstop na fakulteto.

Skladno z odlokom, pripada študentom ustrezno število testov HAG za samotestiranje na mesec, ki jih pridobijo v lekarni ob predložitvi kartice zdravstvenega zavarovanja ter potrdila o vpisu oziroma veljavne študentske izkaznice.

Pogoji PCT so podrobneje obrazloženi v vsakokratnem veljavnem Odloku o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja za zajezitev širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2.

Veljavnost Covid potrdil+

Roki veljavnosti potrdil o cepljenju in/ali prebolevnosti od 1. februarja 2022 dalje so razvidni iz preglednice:

Kategorija QR-koda Karantena ob VTS* Rok veljavnosti potrdila
Trikrat cepljeni (zadnji poživitveni odmerek s cepivom mRNK – Pfizer ali Moderna) 3/3 Ne neomejeno
Preboleli + cepljeni (v 180 dneh; do 14. septembra 2021 v 240 dneh) + cepljeni s Pfizer ali Moderna (kadarkoli kasneje) 2/1 Ne neomejeno
Cepljeni z Janssen + cepljeni s Pfizer ali Moderna 2/1 Ne neomejeno
Enkrat cepljeni z Janssen 1/1 Da 270 dni od cepljenja
Preboleli + cepljeni (v 180 dneh; do 14. septembra 2021  v 240 dneh) 1/1 Da 270 dni od cepljenja
Dvakrat cepljeni 1/1 Da 270 dni od cepljenja z drugim odmerkom
Cepljeni z Janssen + cepljeni z Astra Zeneca 2/2 Da 270 dni od cepljenja z Astra Zeneca
Cepljeni z Janssen + cepljeni Janssen 2/2 Da 270 dni od cepljenja z drugim odmerkom
Cepljeni + preboleli + cepljeni 2/2 Ne 270 dni po drugem cepljenju
Cepljeni + cepljeni + preboleli 2/2 + pozitivni izvid PCR-testa (kot potrdilo o prebolevnosti) Ne 270 dni po drugem cepljenju oziroma 180 dni po prebolevnosti (od pozitivnega rezultata PCR)
Preboleli Pozitivni izvid PCR-testa (kot potrdilo o prebolevnosti) Vsaj 45 dni po pozitivnem izvidu PCR-testa 180 dni po prebolevnosti (od pozitivnega rezultata PCR)

* VTS – visoko tvegani stik

Vir GOV.SI Cepljenje proti covid-19   Od 1. februarja 2022 bo veljala skrajšana doba za priznanje vnovične okužbe z novim koronavirusom. Prej je ta doba znašala 90 dni od prvega do drugega PCR-testa, zdaj bo ta doba 45 dni.

Upoštevanje ukrepov v prostorih fakultete+

V vseh prostorih fakultete je obvezna uporaba zaščitne maske (kirurška ali FFP2), prav tako pri pouku, kjer lahko izvajalec študijskega procesa masko sname, če je nameščena ustrezna pregrada, ki ga loči od študentov.

Če je bil izvajalec študijskega procesa v visoko tveganem stiku (VTS), a zaradi izpolnjevanja pogojev za izjeme ni v karanteni, mora kljub nameščeni pregradi, ki ga loči od študentov, obvezno nositi zaščitno masko tipa FFP2 ves čas izvajanja študijskega procesa v predavalnici.

Če je to mogoče, naj se upošteva tudi medsebojna razdalja (2 m).

Poskrbi naj se za ustrezno in redno zračenje prostora in razkuževanje.

Protokol za študente in zaposlene o ravnanju v primeru potrditve okužbe s SARS-CoV-2+

V primeru znakov ali simptomov okužbe se študenti in zaposleni študijskega procesa ne smejo udeležiti in/ali biti prisotni na delovnem mestu. Izvedejo naj samotestiranje (doma) in se v primeru pozitivnega rezultata samoizolirajo ter obvestijo in upoštevajo navodila osebnega zdravnika oziroma epidemiološke službe NIJZ.

V primeru potrjene okužbe z virusom SARS-CoV-2, študenti o tem obvestijo študentski referat po elektronski pošti, v kateri navedejo smer in letnik študija vključno s podatkom o prisotnosti v študijskem procesu v obdobju kužnosti (študentski referat OTGO: barbara.lavrinc@ntf.uni-lj.si, študentski referat MONT: majda.strakl@ntf.uni-lj.si).

Zaposleni naj v primeru potrjene okužbe z virusom SARS-CoV-2 o svojem stanju obvestijo nadrejenega in tajništvo oddelka.

NOVO [31. 1. 2022] Vlada je na dopisni seji izdala Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo covid-19. Gre za začasni ukrep. Skladno z odlokom, je za potrditev okužbe s covid-19 od 1. februarja 2022 dovolj pozitivni izvid hitrega antigenskega testa (HAG) pri pooblaščenemu izvajalcu HAG-testov, PCR testiranje pa je možno samo na podlagi napotila zdravnika.

  • Če je izvid testa HAG pozitiven, gre za potrjeno okužbo s covidom-19. Potrebna je izolacija, oseba pa dobi slovensko digitalno covidno potrdilo po preboleli okužbi.
  • Če je izvid testa HAG negativen in je oseba brez znakov okužbe, se razume, da nima covida-19.
  • Če je izvid HAG-testa negativen, oseba pa ima znake okužbe dihal, potem se za 72 ur samoizolira kot pri drugih respiratornih okužbah. Če po tem času znaki okužbe niso več prisotni, se obravnava glede covid-19 konča in se šteje, da je bil izvid testa negativen in da covida-19 ni bilo. Če pa so po 72 urah še vedno prisotni simptomi, se znova opravi test HAG pri pooblaščenem izvajalcu in v primeru negativnega izida se razume, kot da oseba covida-19 nima, a se predlaga pregled pri izbranem zdravniku. Če ta HAG-test da pozitiven izvid, je jasno, da gre za covid-19 in je treba ravnati enako, kot če bi bil izvid testa pozitiven že na začetku.

Osebi, pri kateri je potrjena okužba s covid-19 se odredi izolacija. To pomeni, da ne sme zapuščati svojega bivališča, omejiti mora stike z drugimi osebami ter dosledno upoštevati priporočila za preprečevanje širjenja bolezni. Bolnik je v času izolacije v bolniškem staležu.

Od 24. 1. 2022 veljajo tudi navodila glede skrajševanja časa izolacije in sicer:

  • Izolacija se po 7 dneh lahko zaključi, če sta izpolnjena dva pogoja: 1) oseba je zadnjih 24 ur brez vročine in je minilo 24 ur od izboljšanja simptomov in znakov bolezni (v primeru, da bolezen oz. povišana temperatura trajata dlje, se izolacija ustrezno podaljša), IN 2) oseba 7. dan opravi hitri antigenski (HAG) test pri pooblaščenem izvajalcu, ki mora biti negativen. V primeru, da je HAG test pozitiven, oseba nadaljuje z izolacijo do konca 10. dneva. Po tem času se izolacija prekine brez opravljenega HAG testa.
  • Skrajševanje časa izolacije ni možno za imunsko kompromitirane bolnike (to so recimo osebe, ki prejemajo kemoterapijo, biološka zdravila, imajo bolezni imunskega sistema,..), in za osebe, ki imajo težji potek bolezni, ki zahteva hospitalizacijo.

Po skrajšanju izolacije se mora oseba v naslednjih treh dneh čim bolj izogibati stikom z drugimi ljudmi, predvsem pa stikom z ranljivimi osebami, ob hkratnem pravilnem nošenju zaščitne kirurške ali FFP2-maske.

Več o izolaciji lahko najdete na naslednji spletni povezavi: https://www.gov.si/novice/2022-01-21-s-ponedeljkom-bo-izolacija-krajsa-ob-izpolnjevanju-dolocenih-pogojev/.

Nadaljnje ukrepanje študentov in zaposlenih, ki so bili v visoko tveganem stiku (VTS)+

Če je izpolnjen eden od zapisanih pogojev, potem se osebi kljub ugotovljenemu visoko tvegani stik (VTS), ne odredi karantene:

  • če je prejela poživitveni odmerek
  • če je prebolela COVID-19 in je od pozitivnega PCR testa minilo več kot 10 dni in manj kot 45 dni
  • če je prebolela COVID-19 in je od pozitivnega PCR testa minilo več kot 10 dni in je bila cepljena z dvema odmerkoma cepiva oz. enim odmerkom cepiva Janssen
  • če je (velja za zaposlene v vzgoji in izobraževanju) v obdobju 7 dni vsakodnevno, šteto od dneva VTS z okuženim s SARS-CoV-2, opravila presejalni HAG test ali samotestiranje in na delu nosi oz. uporablja zaščitno masko tipa FFP2 ter da o ​VTS takoj obvesti delodajalca
  • če je (velja za študente), prišla v VRK v času izvajanja pedagoškega procesa (predavanja, vaje, seminarji) ter da od dneva VTS 7 dni vsakodnevno v prostorih fakultete opravi samotestiranje.
Nadomeščanje študijskih obveznosti v primeru odrejene karantene+

Študent, ki mu je bila odrejena karantena ali izolacija (pri osebi je bila dokazana okužba), se je dolžan z nosilcem predmeta dogovoriti o morebitnem opravljanju študijskih obveznosti v času odrejene karantene oziroma nadomeščanju, če študijskih obveznosti v času karantene ni mogoče izvesti. Če tega ne stori, se smatra, da študijskih obveznosti ni opravil.

Priloga: Razjasnitev pojmov+
  • Izolacija: Odredi jo osebni zdravnik okuženi osebi. V izolaciji oseba ne sme zapuščati doma, omejiti mora stike z ostalimi osebami in dosledno upoštevati priporočila za preprečevanje širjenja bolezni.
  • Karantena: Predlaga jo NIJZ trenutno še zdravi osebi, ki je bila VRK v obdobju kužnosti in ni polno cepljena ali prebolevnik v zadnjih 180 dneh.
  • Samoizolacija: ni karantena ali izolacija; gre za odločitev posameznika, da se v nekem obdobju samoizolira od oseb, ki bi jih lahko potencialno okužil, do odločitve zdravstvene službe o nadaljnjem ukrepanju.
  • Obdobje kužnosti: Obdobje kužnosti je definirano glede na prisotnost simptomov ali znakov bolezni okužbe (simptomatska oseba se testira zaradi znakov okužbe, asimptomatska pa zato, ker je bila v stiku z okuženo osebo):
    • pri simptomatski osebi: od 48 ur pred začetkom simptomov
    • pri asimptomatski osebi: od 48 ur pred odvzemom brisa
  • Visoko tvegani stik (VTS): Oseba je bila v VTS, kadar
    • biva v istem gospodinjstvu z bolnikom covid-19,
    • se druži z bolnikom več kot 15 minut na razdalji manj kot 2 metra v zaprtem prostoru,
    • je v fizičnem stiku z bolnikom (rokovanje, objemanje…) ali če uporablja iste predmete kot bolnik, in
    • se prevaža v istem vozilu, če je razdalja v vozilu med potniki manjša od 2 metrov
    • se je družila z obolelim (kava, malica, klepet).
Skip to content

Ooops...

Uporabljate zastarelo / nepodprto različico brskalnika.
Za najboljšo uporabniško izkušnjo, prosimo nadgradite svoj brskalnik ali uporabite alternativne možnosti kot na primer Mozilla Firefox ali Google Chrome.