Stoletnica Skoka čez kožo

Izjava za javnost: Stoletnica Skoka čez kožo

V soboto, 1. aprila 2023, bo potekal že 48. skok čez kožo. Skok je tradicionalna in slavnostna prireditev, ki poteka v hotelu Union v Ljubljani. Od prvega skoka, davnega leta 1923, letos mineva sto let. Ob okrogli obletnici bo izšla monografija z naslovom 100. obletnica Skoka čez kožo, ki so jo spisali prof. dr. Mihael Brenčič, prof. dr.  Jakob Lamut, prof. dr. Urška Stanković Elesini in izr. prof. dr. Željko Vukelić. Dogodek je razprodan.

V soboto, 1. 4. 2023 na Aškerčevi cesti 12, v predavalnici P5 ob 10. uri potekal mali skok čez kožo, na katerega so vabljeni vsi študentje OG, OGRO in OMM, ki v tem letu zaključujete dodiplomski program (3. letnik/absolventi), zaključujete magisterij ali ste zaključili študij v preteklih letih in še niste skakali. Prijave so obvezne preko povezave do 27. 3. 2023. Skakalci (študenti, ki bodo sodelovali) se v avli zberejo ob 9:30 uri. Na dogodek se še vedno lahko prijavite.

Že dan prej, 31. 3. 2023, bosta na Naravoslovnotehniški fakulteti potekala posveta ob skoku in sicer s področja materialov in metalurgije posvet z naslovom Pomen materialov in metalurgije za Slovenijo ter s področja geotehnologije in rudarstva z naslovom GzO’23 urbano rudarjenje. Na posvetu bodo s krajšimi predavanji sodelovali tako domači kot mednarodni strokovnjaki.

Skok čez kožo je stanovska prireditev, na kateri se sprejemajo novinci v druščino montanistov. Skačejo študenti zadnjih letnikov in absolventi, torej tisti, ki delo vsaj teoretično poznajo. Prvi Skok čez kožo je bil v Ljubljani leta 1923. Tradicija je bila prekinjena z drugo svetovno vojno, leta 1953 pa ponovno obnovljena. Prireditev Skok čez kožo, ki je vsako drugo leto, je v Ljubljani ena od družabnih prireditev z najstarejšo tradicijo. Skok čez kožo je danes simbolika nekdaj zahtevnih preizkusov, s katerimi so rudarji preizkušali novinca, ali je primeren za delo z njimi in za življenje v njihovi skupnosti. Novinec je tudi dobil zaščitnika ali botra, ki je nadziral njegovo delo in mu svetoval. Iz rudnikov se je običaj prenesel na rudarske šole in tam tudi v stroke, povezane z rudarstvom, kot so geologija, geotehnologija in metalurgija. Današnji botri ravnajo tako kot njihovi predhodniki in svoje bogate izkušnje in življenjske modrosti prenašajo na mlajši rod. Bruci obljubijo, da bodo spoštovali tradicije stanu montanistov in da bodo svoj poklic opravljali vestno in pošteno, starejši kolegi pa novincem zagotovijo vso pomoč in podporo.

Več informacij
Skip to content

Ooops...

Uporabljate zastarelo / nepodprto različico brskalnika.
Za najboljšo uporabniško izkušnjo, prosimo nadgradite svoj brskalnik ali uporabite alternativne možnosti kot na primer Mozilla Firefox ali Google Chrome.