Dnevi komuniciranja znanosti

V želji po spodbujanju kakovostnega medijskega poročanja o znanosti v Javni agenciji za raziskovalno dejavnost RS (ARRS) v sodelovanju z Veleposlaništvom ZDA v Sloveniji prvič prirejajo Dneve komuniciranja znanosti. Tri-dnevni sklop dogodkov, posvečenih osveščanju o pomenu in pridobivanju veščin s področja komuniciranja znanosti bo potekal med 27. in 29. 11. 2017.

Dnevi komuniciranja znanosti izhajajo iz projekta Komuniciranje znanosti (KomZn), v okviru katerega od leta 2014 prirejamo srečanja z najbolj eminentnimi novinarji in strokovnjaki s področja komuniciranja znanosti. Z delavnicami smo začeli leta 2014, ko smo gostili dr. Iana Sampla, urednika Znanosti pri časopisu The Guardian. Leta 2015 smo povabili Vivienne Parry, publicistko na področju znanosti, voditeljico in urednico naravoslovnih oddaj na Radio 4 in BBC. V letu 2016 pa smo gostili kolumnista časopisa the New York Times, Georga Johnsona.

Osrednja gostja bo prof. dr. Deborah Blum, direktorica programa znanstvenega novinarstva na MIT – Massachusetts Institute of Technology (KnightScience Journalism Program at MIT) in Pulitzerjeva nagrajenka.

Prof. dr. Deborah Blum je ena najbolj priznanih ameriških novinark s področja poročanja o znanosti. Je tudi angažirana kolumnistka in avtorica petih knjig, najodmevnejši med njimi sta: The Poisoner’s Handbook (2010) in Love at Goon Park (2002). Je nekdanja predsednica Ameriškega združenja piscev o znanosti (National Association of Science Writers) in članica vodstva Svetovne zveze piscev o znanosti (World Federation of Science Writers). Trenutno je članica upravnega odbora Sveta za napredek pisanja o znanosti (Council for the Advancement of Science Writing). Je ustanoviteljica in urednica revije Undark. Prof. dr. Blum je tudi sourednica knjige Vodič za pisanje o znanosti (Field Guide for Science Writers) in od leta 2015, kot omenjeno, direktorica programa znanstvenega novinarstva na MIT. V tej vlogi tudi prihaja v Ljubljano.

Dneve komuniciranja znanosti pričenjamo z dogodkom na visoki ravni. Vabimo Vas, da se v ponedeljek, 27. novembra 2017 ob 17. uri udeležite pogovora s prof. dr. Deborah Blum na temo »Prepoznavnost znanosti in njena vloga v družbi, v medijih in pri odločevalcih«, ki ga bo vodila priznana voditeljica in novinarka RTV Slovenija, Ksenija Horvat.

Dogodek bo potekal v Muzeju novejše zgodovine, v Cekinovem gradu, Celovška cesta 23, 1000 Ljubljana.

Na dogodek smo povabili vodilne in najbolj vidne predstavnike slovenske znanstveno–raziskovalne skupnosti; rektorje univerz, direktorice in direktorje javnih raziskovalnih zavodov in druge vodilne predstavnice in predstavnike raziskovalnih organizacij.

Po pogovoru Vas gostitelja, Javna agencija za raziskovalno dejavnost RS in Veleposlaništvo Združenih držav vljudno vabimo na sprejem. Dogodek se bo zaključil okrog 19. ure.

Prosimo Vas, da Vašo prisotnost potrdite do petka, 24. novembra 2017 do 10. ure na elektronski naslov: tina.vuga@arrs.si.

Program Dnevi komuniciranja znanosti 2017

Ooops...

Uporabljate zastarelo / nepodprto različico brskalnika.
Za najboljšo uporabniško izkušnjo, prosimo nadgradite svoj brskalnik ali uporabite alternativne možnosti kot na primer Mozilla Firefox ali Google Chrome.