VABILO – Mesečni seminar EUTOPIA-SIF, v četrtek, 23. marca 2023 ob 13h na ZOOM-u

Mesečni seminar izbranih EUTOPIA-SIF raziskovalcev  bo potekal v četrtek, 23. marca 2023 ob 13h na ZOOM-u.

Udeležba je lahko dragocen vpogled v mednarodne raziskovalne aktivnosti, ki potekajo pod okriljem zveze EUTOPIA.

Predstavitev bo imel tudi Ross Jansen Van Vuuren, EUTOPIA-SIF raziskovalec na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo.

Seminar bo potekal na Zoom: https://cyu-fr.zoom.us/j/93189480027

Urnik dogodkov:

13:00 – 13:05  Uvod
Kohorta 1 
13:05 – 13:15  Sodelavka predstavitev
Govornik Eva Rodriguez Aznar (Svobodna univerza v Bruslju)
Naslov projekta Nevronal SLIT-ROBO pri raku trebušne slinavke
Abstrakten Adenokarcinom trebušne slinavke (PDAC), najbolj pogosta neoplazma trebušne slinavke, je eden od vodilnih vzrokov za smrt raka predvsem zaradi metastaze in pogostega ponavljanja lokalnega tumorja trebušne slinavke, poslabšanega z odpornostjo na zdravljenje. Cilj moje raziskave je pridobiti globlje razumevanje biologije PDAC skozi študijo signalne poti SLIT-ROBO in njene implikacije pri migraciji tumorjev in vaskularizaciji, ključnih procesov, ki sprožijo metastatsko širjenje.
13:15 – 13:25  Vprašanja in odgovori
 
13:25 – 13:35  Sodelavka predstavitev
Govornik  Ross Jansen Van Vuuren (Univerza v Ljubljani)
Naslov projekta Razvoj katalizovalcev za recikliranje za pripravo odušenih organskih spojin
Abstrakten Organske spojine z oznako Deuterium(D) se uporabljajo v farmacevtskih in analitičnih aplikacijah. Priprava teh spojin se običajno zanaša na uporabo katalizovalcev, da se izognemo uporabi ostrega reagenta in reakcijskih pogojev. Priprava teh katalizovalcev običajno uporablja veliko količino sredstev in vključuje dolgotrajne postopke, nekateri katalizovalci pa vsebujejo plemenite kovine, kot sta iridij ali paladij. Na žalost se ti katalizovalci pogosto uporabljajo v linearnem pristopu “make-use-use-dispose”, saj je izziv, da si jih opomorejo in ponovno uporabijo. Predstavil bom delo v laboratorijih za oblikovanje in pripravo katalizatorjev z reaktivnimi iridium-N-heterociklični kompleksi karbena, pritegnjenimi na polimere.
13:35 – 13:45  Vprašanja in odgovori
 
Kohorta 2 
13:45 – 14:05   Sodelavka predstavitev
Govornik  Klajdi Toska (UNIVERZA CY Cergy Paris)
Naslov projekta Tkanine/tekstilni armaturni cementni kompositi (pri visokih temperaturah)
Abstrakten Cementni kompositi se pridobivajo z združevanjem lastnosti tradicionalnega cementijevega materiala z lastnostmi bolj inovativnih, kot so ogljikova in steklena vlakna, UHSS, najlon itd. Njihova priljubljenost  se je v zadnjih letih povečala in postala sta skupna in učinkovita tehnika za krepitev in popravilo obstoječih struktur. Takšno posredovanje predstavlja stroškovno učinkovito alternativo v zvezi z rušenjem in zamenjavo, ki je z okoljskega in finančnega vidika v veliki meri manj trajnostna. V kratkem seminarju bo predstavljeno predhodno eksperimentalno raziskovalno delo, ki se ukvarja s kompositnim vedenjem in aplikacijami ter pregled raziskovalnega projekta v zvezi z učinkom visokih temperatur.
 
14:05 – 14:15  Vprašanja in odgovori
Skip to content

Ooops...

Uporabljate zastarelo / nepodprto različico brskalnika.
Za najboljšo uporabniško izkušnjo, prosimo nadgradite svoj brskalnik ali uporabite alternativne možnosti kot na primer Mozilla Firefox ali Google Chrome.